– USA har kommet langt

I dag er det 40 år siden Dr Martin Luther King ble skutt ned og drept i Memphis, Tennessee. Hans minne ble nylig hedret på den amerikanske ambassaden. Ambassadør Benson K. Whitney sier Norge og USA kan lære av hverandres ulike erfaringer med diskriminering og rasisme.

Dr King var en borgerrettighetsforkjemper som med sin ikkevoldsstrategi og sine taler ble en svært populær mann i USA på 60-tallet. I 1964 fikk han Nobels fredspris for sitt arbeid mot diskriminering og rasisme, basert på ikkevoldprinsippet.

Under en markeringseremoni tidligere i vår i regi av den amerikanske ambassaden i Norge, snakket ambassadøren Benson K. Whitney om hvor mye USA har lært av Dr Kings filosofi om likeverd for alle, men samtidig vedgikk han at det er et stykke igjen for å helt oppfylle hans drøm.

 Kan lære av hverandre
– Jeg tror ikke Norge, som er et ungt land, ligger så langt bak andre land når det gjelder bekjempelse av diskriminering og rasisme. Vi snakker om tre eller fire tiår siden innvandrere først kom hit til lands, sier Whitney.

 – I USA har vi 200 år erfaring med rasediskriminering, men det betyr ikke at vi ikke har rom igjen for å bli bedre, fortsetter han.

Mye Norge og USA kan lære av hverandre

 – Hva synes du skiller Norge og USA på måten landene integrerer nyankomne mennesker på?

– I Statene er det det lokale samfunnet som tar deg imot og lærer deg om ditt nye land. Kirker og lokale frivillige organisasjoner gjør en stor innsats for å få dem til å føle seg ønsket og velkommen, sier Whitney.

Han tror dette er noe Norge kan lære av USA, men tilføyer:

– Selv om vi har en lengre historie med innvandring enn Norge, finnes det på samme tid ting vi kan lære av Norge. Det  trenges forbedring på noen aspekter i begge landene, fortsetter Whitney.

Et reelt problem
Panelet bestod av Elvis Nwosu (Ap), varamedlem i Oslobystyret, Antoinette Botti fra Panafrican Women’s Association in Norway, Richard Hustad, stipendiat ved Norsk senter for menneskerettigheter og Anita Rathore fra Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD)

Rathore  fortalte hvordan hun opplever Norge i disse dagene.

– Her i Norge snakker ikke vi lenger om hudfargen til en person men allikevel blir folk dømt på bakgrunn av sin kultur og religion, sa Rathore

Videre sa hun at hun kan ikke forstå hvorfor et land som Norge som deler ut fredspris hvert år sliter med diskriminering og etterlyser tiltak for å bekjempe dette.

En stolt Dr King
Whitney tror Dr King hadde vært stolt over kursen presidentvalg i USA tar i dag, særlig med nominasjonsprosessen som er i gang før man velger sin presidentkandidat.

– Med tanke på hva han brukte tiden og livet sitt til å prate om, hadde han sittet her i dag og vært veldig stolt over utviklingen som har gjort at en dame og en afroamerikansk mann kan stille til valg, avslutter Whitney.

Fakta:

Martin Luther King ble født i Atlanta, Georgia i 1929.

Han ble skutt og døde en time senere den 4.4.1968

Nobelprisvinner (1964)

Hver tredje mandag i januar markeres det Martin Luther King Day i hele USA

Mest kjent for sin “I have a dream” tale som han holdt ved minnesmerket til Abraham Lincoln i Washington D.C. til en folkemasse som skal angivelig vært over 200 000.