Mange jern i ilden

 
Foto: Armaghan Jalil
Han er bare 24 år gammel, men har kommet lenger enn de fleste gjør i løpet av et helt liv. Allerede som 14 åring begynte han med fotografering og skriving. Assad Nasir skulle ønske at døgnet hadde mer enn 24 timer.

Assad er født og oppvokst på Furuset i Oslo, og bor der fortsatt. Han tar Praktisk Pedagogisk Utdanning (PPU) ved universitetet i Oslo. Samtidig er han fast spaltist i herværende avis og er stadig ute med debattinnlegg og kronikker i diverse norske aviser. I tillegg er han redaktør for tidsskriftet Premiss, et nystartet tidsskrift for EU-debatt, og sitter i sentralstyre i Ungdom mot EU.

Nylig fikk han stipend fra Fritt Ords for å ta forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt (NBI).

Jeg føler meg veldig priviligert som får lov til å gå på en forfatterutdanning og holde på med noe av det jeg liker aller best, nemlig å skrive.

Foto : Privat

Hvilken sjanger er du interessert i ?

– Jeg liker alle litterære sjangere. Alle har sine særegenheter, sine muligheter og sine begrensninger. Men jeg har nå fått en forkjærlighet for barnebøker, da. En god barnebok appellerer til både voksne og barn, og jeg har hatt noen sterke leseopplevelser i det siste med barnebøker. 

– Hvordan kan man skrive barnelitteratur som inkluderer både norske og flerkulturelle barn?

– Det er litt vanskelig å svare… Leseren må kunne identifisere seg med karakterene i boken og historien. Det er viktig å skape en følelse av “dette handler om meg”.  Og da kan det jo for eksempel være en ide at vi finner “Ali” like naturlig i en bok som “Ola”. Samtidig så er vi jo alle mennesker mer eller mindre like, og barn er jo barn, så det er kanskje ikke noe forskjell mellom vanlig og flerkulturell barnelitteratur.

– Hva vil du satse mest på skriving eller undervisning?

– For å si som Ole Brumm, ja takk begge deler. Jeg ser ingen motsetning mellom det å være norsklærer, noe jeg blir, og det å være forfatter, noe jeg også forhåpentligvis blir en dag.

– Du sitter i sentralstyret i Ungdom mot EU. Hvorfor nei til EU?

EU er udemokratisk. EU har også hermetisk stengt seg inne. De har bygget fysiske murer ved grensene. Det er i dag nesten umulig for en flyktning å komme seg inn i EU for å kunne søke asyl. For eksempel har over 13 000 mennesker dødd siden 1993 i forsøket på å komme seg inn i EU. De rike vestlige landene fører en politikk som gjør det umulig for folk å søke trygghet i europeiske land. Det er rett og slett usolidarisk. Norge er også med på dette gjennom Schengen-avtalen, og derfor mener vi at Norge bør gå ut av denne avtalen.

Hvilke innvandrer-saker er viktigst for deg?

– Det er viktig for meg at alle mennesker har like muligheter til å skape sin fremtid, særlig på arbeidsmarkedet. Da er det viktig at det er kvalifikasjonene som skal telle og ikke hvilket navn man har. Jeg er også veldig opptatt av at de unge selv skal velge hva de vil gjøre med sine liv. Ellers tenker jeg at de sakene som er viktige for innvandrere, er de samme sakene som er viktige for alle andre.

Om Assad

Navn: Assad Nasir
Født: 1985
Utdanning: Bachelor sosialantropologi (fullført). Lektorprogrammet ved UiO (pågående). NBIs forfatterutdanning (pågående).
Yrke: (Det er jo mye forskjellig, da) Student, skribent, redaktør for tidsskriftet Premiss.
Sivilstatus: Gift
Gode sider: Arbeidsom
Dårlige sider: Utålmodig (kan jo være både bra og dårlig)
Planer i fremtiden: Bli lærer, prøve å bli forfatter…. har lyst til å gjøre mye forskjellig, men det er vel det mest konkrete foreløpig.