Mindre sykefravær hos øst-europeiske arbeidere

Friske og glade: Maria Piasek, avdelingsleder i Adecco, her sammen med bygningsarbeiderne Marcin Bedkowski og Bogudlaw Bedharski
Foto: Hina Aslam
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at bygningsarbeidere fra Øst-Europa har mindre sykefravær enn andre grupper. Bygningsarbeiderne selv mener mange ikke kjenner ordningene en har rett til ved sykdom.

Bygg- og anleggsarbeidere fra Øst-Europa har sykefravær langt under bransjesnittet. Blant innvandrere EU-land i Øst-Europa generelt var sykefraværsprosenten 2,2 prosent i andre kvartal 2008 og 3,3 prosent i andre kvartal 2009, en økning på 50 prosent. Økningen har vært meget stor, men fra et svært lavt nivå, viser tall fra SSB-undersøkelsen.

Går til lege i Polen

Boguslaw Bedharski (52) er fra Polen og har jobbet i bygg- og anleggsbransjen i snart to år nå.

Han har ikke vært hos legen i de to årene han har bodd i Norge.

– Jeg har egentlig ikke vært syk heller. I de to årene har jeg blitt plaget av forkjølelse én gang, og da tydde jeg til smertestillende og kjerringråd, forteller han.

Foto : Flicr.com

Folk blir stresset av hvis de får mye å gjøre på jobben, men jeg blir stresset av å ikke være på jobb.

Boguslaw Bedharski (52)

– Te med honning og hvitløk med brød, sier kameraten Marcin Bedkowski (35) og smiler.

I tillegg til å være venner er de også kolleger. Marcin har bodd i Norge i tre år nå og kan litt mer norsk enn Boguslaw.

Språkproblemer
Begge tror årsakene til lavt fravær blant øst-europeere kan være mange, men at de er friskere enn andre, tror de lite på.

– En av årsakene er at flere med bakgrunn fra Øst-Europa ikke har vært i Norge lenge nok til at de kan språket. De fleste er rett og slett ikke klar over ordninger som sykemelding og egenmelding, forteller Maria Piasek, avdelingsleder i Adecco. Hun er daglig i kontakt med arbeidere fra Øst-Europa.

Marcin forteller at han drar til legen når han er tilbake i hjemlandet. Det er mest på grunn av språket. Og så er det billigere å dra til lege i Polen.

– Den drastiske økningen med 50 prosent flere sykemeldte kan bety at flere har blitt kjent med regelverket, mener Piasek.

Machokultur

Det siste gutta fra Polen gjør, er å dra til legen hvis de blir syke.

– Vi tar det som et nederlag å bli syk, og det verste som kan skje er å bli permitterte fra jobben. Målet er å jobbe mest mulig for å gjøre et godt inntrykk på arbeidsgiveren, sier Marcin.

– Folk blir stresset av hvis de får mye å gjøre på  jobben, men jeg blir stresset av å ikke være på jobb, sier Boguslaw.

Han blir bekymret for fremtiden hvis han ikke får nok oppdrag, forteller han. Han tror mange tenker på samme måte og velger å gå på jobb selv om de er syke.