Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Ungarn: Høyreekstremisme på fremmarsj Høyreekstreme bevegelser og ideer blir stadig mer populære i østeuropeiske land, mens trusselen blir stadig mindre […]

Ungarn:

Høyreekstremisme på fremmarsj

Høyreekstreme bevegelser og ideer blir stadig mer populære i østeuropeiske land, mens trusselen blir stadig mindre i Vest-Europa, viser en rapport laget av tenketanken Political Capital Institute.

Land som Ukraina, Bulgaria og Ungarn viser sterkest tilbøyelighet til ideologier på ytre høyre. I Ungarn ser det høyreekstreme partiet Jobbik ut til å få stor oppslutning i parlamentsvalget som skal holdes om en måneds tid. Ifølge flere meningsmålinger kan partiet få mellom 12 og 22 prosent av stemmene.

Csaba Molnár fra Political Capital Institute sier ekstremistene har klart å sanke stemmer på bakgrunn av finanskrisen, flere korrupsjonsskandaler i politikken i løpet av de siste årene, samt mange ungareres tradisjonelle holdninger overfor minoritetsgrupper, som for eksempel sigøynere.

– Strategien til Ungarns ytterste høyre fløy er å skape en populær ideologi der “alt og alle er dårlig”, og appellere til folks ønske om lettvinte løsninger, sier han til euobserver.com.

USA:

Vil hjelpe Chile etter jordskjelvet

USA vil gjøre alt i sin makt for å hjelpe Chile til hektene etter jordskjelvet 27. februar, uttalte utenriksminsiter Hillary Clinton nylig under et besøk i hovedstaden Santiago.

Clinton berømmet chilensk nødpersonales innsats under jordskjelvet i Haiti tidligere i år og sa hennes regjering vil vise en tilsvarende forpliktelse til Chile. Under besøket ble 25 satellitt-telefoner donert til chilenske myndigheter. I løpet av de neste månedene vil USA sende blant annet åtte vannrenseanlegg, et feltsykehus, et titalls helikoptre, samt elektriske generatorer, medisiner og bærbare broer.

– Jeg vil uttrykke på vegne av president Obama og folket i USA vår sympati overfor Chiles rammede, sa Clinton til Latin American Herald Post.

Sør-Afrika:

Ønsker Zimbabwe-sanksjoner opphevet

Sør-Afrikas president Jacob Zuma er for tiden på statsbesøk i Storbritannia. Et av formålene med reisen er å overbevise britene om å få opphevet sanksjonene overfor Zimbabwe. Hundretusenvis av zimbabwere har i løpet av de siste årene flyktet fra stadig verre økonomiske og politiske kår i hjemlandet. Flesteparten har funnet veien sørover til Sør-Afrika.

Under en pressekonferanse sammen med Zuma uttalte Storbritannias statsminister Gordon Brown at sanksjonene mot enkelte bedrifter er lettet etter at opposisjons-lederen Morgan Tsvangirai i fjor gikk inn i en samlingsregjering med president Robert Mugabe.

– Vi må være sikre på at vi beveger oss videre fra det som er en samlingsregjering, men likevel bare en overgangsregjering, til frie og åpne valg, sa Brown til nyhetsbyrået Reuters.

India:

Vil kvotere inn parlamentskvinner

Indias regjering gjør et nytt framstøt for å få lovfestet at en tredel av plassene i landets nasjonalforsamling skal være forbeholdt kvinner. Etter 14 års kamp er det gode sjanser for at loven kommer på plass, skriver nyhetsbyrået AFP.

Både Kongresspartiet og det store opposisjonspartiet BJP støtter forslaget.

– Vi er fast bestemt på å sikre kvinner mer makt og vil derfor sørge for at kvinnene får en tredel av mandatene i nasjonalforsamlingen og i delstatsforsamlingene, sier Kongresspartiets leder P. S. Ghatwar til nyhetsbyrået AFP.

Flere sosialistpartier er avvisende til forslaget fordi de mener lavkastekvinner fortsatt ikke vil få politisk innflytelse.