Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Sør-Afrika: Lager voksenfilm mot hiv-smitte Nettstedet Sondeza har laget voksenfilmen «Mapona; Naken i Sesotho” på oppfordring fra 30 000 av […]

Sør-Afrika:

Lager voksenfilm mot hiv-smitte

Nettstedet Sondeza har laget voksenfilmen «Mapona; Naken i Sesotho” på oppfordring fra 30 000 av sine medlemmer. De har kritisert mangelen på lokale svarte rollefigurer i pornofilmer som tilbys sørafrikanske brukere, skriver The Guardian.

Filmskaper Tau Morena sier at de har laget filmen i håp om å kunne bidra i kampen mot spredning av smittsomme kjønnssykdommer, med spesielt fokus på å hindre spredning av hiv.

– Vi lever i et konservativt samfunn. Samtidig topper Sør-Afrika kjønnsykdomsstatistikken og vi har verdens høyeste tetthet av hiv-ofre. Nærmere tusen personer mister livet som et resultat av sykdommen hver eneste dag, sier Morena, og understreker at han er bevisst på behovet for å skape en ansvarlig holdning hos folk.

Spania:

Best til å integrere rom-folket

Sekretariatsleder for De­­­cade of Roma Inclusion 2005–15, Tunde Buzetzky, hyller Spania for måten de har klart å inkludere landets sigøynerminoritet, gitanos, på, skriver Dag og Tid.

Spania er det vesteuropeiske landet som har den største sigøynerbefolkningen. på mellom 800.000 og en million. Offentlige statistikker viser at halvparten av Spanias gitanos eier sine bosteder. 75 prosent har fast inntekt, så godt som alle gitano-barn begynner på grunnskolen, og så lite som ni prosent bor i slumbydeler.

Buzetzky mener nøkkelen til framgangen ligger i systematisk arbeid over tid. Samtidig har klart å prioritere tiltak som fungerer, selv om de koster staten penger.

– Romfolket i landet har fått tilgang til pensjon, helsetjenester og skole i takt med den store utbyggingen av den spanske velferdsstaten som skjedde etter diktaturets fall, hevder Buzetzky.

Venezuela:

Får russisk hjelp til bygging av atomkraftverk

Venezuela og Russland undertegnet nylig en avtale om at Russland skal bygge og drive det første atomkraftverket i landet, melder tv-kanalen Corporación Venezolana de Television.

Begge lands presidenter, Hugo Chavez og Dmitrij Medvedev, var til stede da avtalen ble undertegnet i en offisiell seremoni på Kreml. Statsminister Vladimir Putin avslørte overfor internasjonal presse at han og Chavez ble enige om planene allerede under et statsbesøk i Venezuela i april.

– Hvorfor skulle ikke Venezuela ha et atomkraftverk? Dette gir uavhengighet, ikke minst i tider da oljeprisen faller, sa president Medvedev til den russiske tv-stasjonen ORT etter seremonien.

Japan:

Statlig oljeselskap trekker seg ut av iransk prosjekt

Japans statlige oljeselskap Inpex trekker seg ut av Iran, av frykt for amerikanske sanksjoner, skriver avisene Yomiuri Shimbun og Nikkei med henvisning til regjeringskilder i Tokyo.

Irans største offshorefelt, Azadegan som angivelig skal inneholde 42 millioner fat råolje, skulle etter planen utvikles av Inpex. Hadde Inpex blitt utsatt for sanksjoner, ville det kunne ha rammet selskapets adgang til det amerikanske markedet, samt virksomheten i store deler av Asia og i hele Afrika.

– Inpex Corporation er kommet til enighet med Irans statlige oljeselskap om å trekke seg ut fra oljefeltet Azadegan, heter det i en uttalelse som fredag ble lagt ut på selskapets nettside.