Utfordrer fordommer med nyskapende kunst

Utvandring = innvandring

Demokratisk uttrykk: Direkte kommunikasjon mellom folk om vanskelige spørsmål om innvandring og identitet er noe av målet med Vibeke Jensens nye kunstinstallasjoner
Foto: innSYN = INNsikt
Så lenge det finnes mennesker, vil folk flytte på seg. Kunstner Vibeke Jensen ønsker å skape bevissthet om migrasjon ved å utfordre publikum til å reflektere over sitt eget bilde av "de andre".
Carima Heinesen
Latest posts by Carima Heinesen (see all)

– Prosjektene mine starter ofte med egne erfaringer og tanker. Jeg har hatt base i New York i flere år, og synes det er fascinerende å se hvordan den hvite norske homogene virkeligheten jeg forlot, blir stadig mer sammensatt og internasjonal.

Fordreid bilde
Med utstillingen Innsikt = Innsyn, som for tiden vises på Interkulturelt museum i Oslo, ønsker Jensen å sette søkelys på hvordan vi forholder oss i møtet med enkeltmennesker, og kontrastere det med bildet vi får av de «fremmede» gjennom media.
 
– Hvor ofte hører man ikke folk uttale seg om «alle de kriminelle innvandrerne», eller de som bare kommer for å snylte på staten, uten å egentlig ha møtt noen som faktisk gjør det? Mannen i gata påvirkes selvsagt av det bildet media serverer. Jeg ønsker å vise at det er stor avstand mellom menneskemøtene og mediebildet. Hvor ofte leser vi for eksempel om den superhyggelige kompisen fra Somalia, smiler Jensen.

Det offentlige rom
I tillegg til installasjonene på Interkulturelt museum vil det flere steder i Oslo være plassert skjermer der publikum selv utfordres til å reflektere over egen definisjon av seg selv og andre. Ved å stille ut på sentrale steder i bybildet, ønsker Jensen å nå ut til et bredere publikum.

Jeg synes det er fascinerende å se hvordan den norske homogene virkeligheten jeg forlot, blir stadig mer sammensatt.

– På de interaktive skjermene som er satt opp på Majorstuen og Grønland torg, kan hvem som helst sende en tekstmelding som umiddelbart vises. Dermed skaper vi et rom for debatt i det offentlige der alle kan delta. Ved å fokusere på skrevet tekst, ønsker jeg dessuten å gjøre folk oppmerksom på hvilken makt som ligger i språket, hvilken betydning som ligger i ordene vi bruker.

Samarbeider med framtiden

En av installasjonene i galleriet er laget i samarbeid med elever fra Sogn og Stovner videregående skole. Utstillingen tar sikte på å trekke unge besøkende, et stort antall elever er invitert til å besøke utstillingen.
 
– Da vi jobbet med skoleelevene, startet vi med at de skulle beskrive seg selv og sine klassekamerater. Da vi leste besvarelsene høyt i klasserommet, kom det frem flere fordommer og klisjeer enn vi hadde forventet. Eksperimentet skapte bevissthet hos ungdommene. Migrasjonen vil bare øke i tiden som kommer, og da er det viktig at framtidens voksne tar stilling til hvordan de ønsker å forholde seg til det.