- Overforbruk i Vesten truer miljø, livskvalitet og rettferdig fordeling

Kjøpefri dag mot forbrukspress

Høyt juleforbruk: julehandelen her hjemme vil øke betraktelig i forhold til 2009
Foto: Flickr.com
Ferske tall viser at julehandelen i desember vil øke med fem prosent sammenlignet med i fjor. Nå oppfordrer en rekke organisasjoner folk til å bli mer bevisste på eget forbruk. 27. november skal kjøpefri dag markeres.

Det er Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH) som har beregnet at julehandelen vil øke og at nordmenn tilsammen vil ha et forbruk på omtrent 48,5 milliarder kroner fram mot jul.

I år er det Framtiden i våre hender, Grønn hverdag, Changemaker og Attac Oslo øst som står bak kjøpefri dag i Norge. Formålet er å vekke oppmerksomhet rundt overforbruk og shoppingmentaliteten i den rike del av verden, og få fram følger for miljø, livskvalitet og rettferdig fordeling.

Skulle gjerne vært oftere

Filmskaper Mikkel Storm Glomstein er aktiv i 10:10-kampanjen, som har som mål å få så mange institusjoner som mulig å tenke miljøvennlig . Glomstein sier at 10:10 mer enn gjerne støtter og promoterer tiltaket.

– Jeg skulle gjerne sett flere kjøpefrie dager. En enkelt kjøpefri dag fungerer kanskje bevisstgjørende, men har ingen særlig effekt i seg selv.

Konsekvensene?: Overforbruk og ressurssløsing kan føre til fysiske konsekvenser på klimaet og miljøet, som i denne dalen i Tibet. Bildet viser ørkendannelse.
Foto : Flickr.com

Den vestlige livsstilen er uten fremtid, og vil føre oss alle ut i avgrunnen.

Et sted må man likevel starte, mener Glomstein.

Filmprodusert og 10:10-medlem Mikkel Storm Glomstein skulle gjerne sett flere kjøpefrie dager. – Viktig å ha et bevisst forhold til eget forbruk. Hvis det fortsetter slik så vil det føre til en klima- og ressurskrise for oss alle, mener han.
Foto : Privat

– Forbruket vi har som samfunn er som kjent ikke bærekraftig , og bidrar til å  forsterke klima- og ressurskrisene som vil kunne prege årene som kommer. Vesten har et særskilt ansvar for disse problemene.

– Hvorfor?

– Fordi vi som rike i-land har hovedskylden for de klimaendringene som nå kommer, og vi i tillegg er de som i minst grad vil rammes. I hvert fall i første omgang. Klimakrisen må løses gjennom bindende internasjonale avtaler, og det er derfor viktig å skape tillit mellom rike og fattige land, og det kan kun skje ved at de som er skyld i problemet rydder opp etter seg.

Livsstil uten fremtid
Forsker og forfatter Nina Dessau, som er tilknyttet Global Migrants for Climate Action, er enig med Glomstein i at aksjonen er symbolsk. Hun er overbevist om at Norge og andre vestlige lands forbrukskarusell er fullstendig ødeleggende.

– Folk føler et konstant press til å kjøpe ting som man strengt tatt ikke trenger, bare for å vise at man “henger med”. Husk alle milliardene som ikke bare går til forbruk, men som også til reklame for å skape dette overforbruket. Jeg ser på dette som livsstil uten fremtid, som vil føre oss alle ut i avgrunnen .

– Ofte snakkes det om Vestens ansvar i klimaspørsmålet. Hva med elitene i u-landene, har de også et ansvar?

– Så absolutt. Overklassene i de fattigere landene har sterke forbindelser til vestlige lands regjerende økonomiske og politiske eliter. U-landene er blitt presset til å innføre markedsøkonomi og økt forbruk. Dette har gagnet eliten på bekostning av de andre sosiale klassene og naturen.

Om klimakampanjer i Norge

10:10: en klimakampanje som ble lansert i Storbritannia i september 2009. 10:10-Norge ble lansert etter nyttåret. Formålet er få flest mulige mulige, både privatpersoner, bedrifter, og alle slags institusjoner fra politi til fotballklubber, til å kutte utslippene sine med 10 prosent i løpet av 2010.

Kjøpefri dag: Startet i 1992 i Canada som Buy Nothing Day. Har spredd seg til USA og flere land i Europa, blant annet Storbritannia og Norge.