Kunstner deltok i innvandringsdebatten allerede på 1970-tallet

Odd Børretzen – med plikt til å protestere

Odd Børretzen sto alltid opp for svake grupper.
Foto: Ingar Sagedal Bie, Redningsselskapet
Uka før Odd Børretzen, hele landets bestefar, artist, forfatter, kåsør og illustratør skulle lansere sin nye bok «Helt all right», gikk han bort, 85 år gammel. Og vi har alle plikt til å protestere.

Børretzen debuterte i 1959 med barneboka «Byen som laget brannbil», arbeidet for NRK i 50 år og utgav noe sånt som 30 bøker og 20 album, men det er den underfundige humoren, de skarpe observasjonene og den lune radiostemmen, han vil huskes for.

Det er ikke riktig å si at han gikk bort, for enkelte blir værende som en del av den felles kulturarven, og Odd Lunde Børretzen, predikantsønn oppvokst på Grorud, er en av disse. Odd Børretzen var sjømann fra 1946-1952 og hans barndom er filmatisert i «Da jeg traff Jesus … med sprettert! (2000).

Med skråblikk på samtiden
«Skremte barn gråter likt i alle land», sier han i «Murene», den sterke TV-aksjonssangen 1998 skrevet på oppdrag fra Flyktningrådet sammen med makker Lars Martin Myhre og fremført med Helene Bøksle. Helt uten pekefingeren framme, lærte han oss om empati.

Foto : Juritzen forlag

«Du er vel kommunist også du, din sigøyner.»
– Fra låta Degos Calypso

«Degos Calypso» var en av de første kommentarene om nordmenns holdninger til innvandrere. I 1974 var han så å si Norges første antirasistiske artist.

«Du er vel kommunist også du, din sigøyner… Du snakker som en apekatt. Din nazist! »(fra Degos Calypso, Odd Børretzen, 1974)

Over 70 år gammel fikk han en overraskende hit med Bob Marleys «Is This Love», som er med på albumet Kelner! produsert av Lars Martin Myhre.

I 1968 skrev og illustrerte han boka «Det norske folks bedrøvelige liv og historie», som ble svært godt mottatt, en satire over norsk selvgodhet. I 2005 kom satiriske «Hvordan forstå og bruke en nordmann». Albumet «Noen ganger er det allright» ble kåret til tidenes hit under Spellemannprisen 2002, en av fire, og er kanskje den låta han og Lars Martin Myhre er mest kjent for.

– Odd Børretzen var hele Norges kloke onkel, og jeg tror vi var mange som hadde et personlig forhold til han på grunn av tekstene og visesangene hans. Han delte gode, underfundige hverdagsbetraktninger, uttalte kulturminister Hadia Tajik til NRK.

Avskjedsturne
Han skulle fylt 86 om få dager den evigunge poeten. Fem dager før han ble innlagt på sykehuset med lungebetennelse satt en fullsatt sal på Kolbotn og humret og koste seg med dypblå poesi akkompagnert av Thomas Dahl jr. (gitar) og Ole Marius Sandberg (bass). Han kalte det selv en avskjedsturne og det dreide seg om hukommelse – spesielt de eldres selektive hukommelse. Minnene som blir sterkere med årene, blant annet fra okkupasjonen – ikke bare krigen, men det å være ung og kjenne blodet bruse. Det var kjærligheten han ville snakke om før han gikk til sengs. Publikum hørte ham lese «Fryktsom», en grøssegod tekst som også har fått plass i årets bokutgivelse, i likhet med «Snehvit og de syv dverger» som er et harselas over innvandrerregnskapet og en uforglemmelig opplevelse.

Jeg ville spørre ham om «Pensjonistsketsjene» som han sluttet med på grunn av dårlig samvittighet, og ville vite hva han som tegner og samfunnsrefser tenker om karikaturer, men fikk aldri spurt. I et intervju på NRK i februar i år forteller Børretzen at han reagerer på autoritet, på moralismen i Norge og at han mener underholdningsbransjen har plikt til å protestere mot autoriteter, skole, regjering, politi og militære.

«Homoer, hekser, rullebrett… det er mye som har vært forbudt», sier han i kåseriet «Tagger» som ligger på YouTube. En kommentar fra en 17-åring under videosnutten er talende.

«Jeg vet det er uvanlig for en 17-åring å si, men; Odd Børretzen er en av de tøffeste jeg vet om!»

Vakker bok
Odd Børretzen var aktiv til det siste og «Helt all right» har blitt en vakker bok med hans beste tekster illustrert av ham selv. I forordet skriver Børretzen om å bli gammel og allerede her «hører» man Børretzens stemme, de karakteristiske sideveiene i fortellermåten, hvordan de små ting knyttes mesterlig sammen med de store. «Degos Calypso» (den 17. mai) har fått plass i den vakre boka med fotografier av John Andresen. Teksten «Min mormor var rasist» er et treffende bilde på fordommer.

Noen linjer fra hans visetekst «Paradise Bay» avslutter boken. Det handler om den siste seilas:

Jeg heiser mine slitne seil.
Jeg kaster loss og drar.
Nå er jeg faktisk klar, min venn.
Sees vi igjen?

Odd Børretzens ble født 21. november 1926 i Hjelmeland og hans navn vil nevnes i samme rekke som Nansen, Thor Heyerdahl og Erik Bye. Vi får håpe han synes det er helt allright.

Tips:
«Helt all right» 
Juritzen forlag 2012

Se video her