Nytt fra forskningens verden

For mange flerkulturelle knyttes det sterke tabuer til åpenhet om psykiske lidelser.
Foto: Illistrasjonsfoto: flickr.com
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Hva vet vi om innvandreres mentale helseproblemer?I en ny artikkel publisert i Journal of Immigrant and Minority Health, anbefaler Dawit S. Abebe […]

Hva vet vi om innvandreres mentale helseproblemer?
I en ny artikkel publisert i Journal of Immigrant and Minority Health, anbefaler Dawit S. Abebe og hans medforfattere at det igangsettes et forskningsprogram stort nok til å kunne dekke de metodologiske utfordringene som finnes på migranthelsefeltet.

– Økt risiko for psykiske problemer har i hovedsak sammenheng m

ed akkulturasjonsrelatert stress, svakt sosialt støtteapparat, lav sosio-økonomisk status, gjentatte negative livs

erfaringer, opplevd diskriminering og traumatiske opplevelser fra opprinnelseslandet, skriver forskerne.

Sør-koreanske team vil revolusjonere kreftbehandlingen
Jinwoo Cheon, professor ved Yonsei University i Seoul og et team av forskere gjennomførte
eksperimenter på tarmkreftceller ved hjelp av magnetiske felt. Resultatene har overrasket internasjonalt, melder nettstedet naturalsociety.com.

I eksperimentet bandt festet man jernnanopartikler til antistoffer, som bandt seg til molekyler på tumorceller. 

– Over halvparten av tarmkreft-cellene ble ødelagt etter behandlingen. Ubehandlede celler forble upåvirket og uskadd, skriver naturalsociety.com.

Bekymret for serbisk forskning
850 serbiske forskere krever en opprydding av landets forskningssystem i et brev. Brevet tar utgangspunkt i en rapport fra forskningssenteret Center for Evaluation in Education and Science (CION/CEES) som viste høy plagieringsnivå, juks og bruk av “vennetjenester”.

En av de som har skrevet under på oppropet er Vladimir Cvetkovic, professor ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm i Sverige.

– Systemet er fortsatt langt fra å ha de interne kvalitetskontrollene og den gjennomsiktigheten som man trenger, sier han til forskning.no.

– Norge bør forske på utarmet uran
Norske myndigheter bør sette av penger og tid til å forske på utarmet uran, mener Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Fagfolk mener det kan være en sammenheng mellom tilfeller av sykdom, blant annet hjernesvulst, og det omstridte stoffet utarmet uran som blir brukt i NATO-bomber.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Eriksen har uttalt til NRK at hun vil gå gjennom disse sakene, og oppfordrer soldater som har blitt syke etter å ha tjenestegjort i utlandet, om å ta kontakt med Forsvaret.