Lettnorsk

Du kan ikke lenger komme som spesialist til Norge

Tungt: Da arbeidsinnvandrerne først kom til Norge, tok de ofte de tyngste jobbene
Foto: Flickr
Regjeringen opphever reglen som gir rett til opphold for arbeidsinnvandrere som får en årslønn på minst 500 000kroner.

Regelen om spesialister kom i 2010. Den skulle gjøre det lettere for arbeidsgivere å få kvalifisert arbeidskraft. Etter tre år viser det seg at arbeidsgivere i liten grad bruker regelen. Politiet og Utlendingsdirektoratet har samtidig meldt om misbruk av regelen.

– Mange av søkerne er ufaglærte og lønnstilbudet har ikke vært reelt. Dette er misbruk av ordningen og spesialistbestemmelsen oppheves derfor med virkning fra 15. januar, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt til regjeringen.no.

Oppholdstillatelsen for tjenesteytere utvides også fra fire til maksimalt seks år. Tillatelsen vil gis for to år av gangen, men ikke lenger enn kontraktens varighet. Kravene til norske lønns- og arbeidsvilkår må fremdeles være oppfylt.  Tillatelsen vil ikke danne grunnlag for permanent oppholdstillatelse i Norge.

Endringen vil særlig ha betydning for olje- og gassindustrien (bildet) som har større forutsigbarhet for å beholde god kompetanse noe lengre. Endringene i denne bestemmelsen trer i kraft fra 1. april, skriver regjeringen.no.