Flest tamilske og chilenske flyktninger i arbeid

Den høye arbeidsmoralen hos tamiler er en del av forklaringen på deres høye arbeidsdeltakelse, mener forsker.
Nye tall viser at antallet flyktninger i arbeid økte fra 2010 til 2011. Personer fra Sri Lanka og Chile topper statistikken.

I en rapport fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) kommer det frem at innvandrere stod for over 70 prosent av veksten i sysselsetting i Norge fra 4. kvartal 2010 til 4. kvartal 2011.

I samme periode lå andelen sysselsatte i hele befolkningen på 69,1 prosent. I innvandrergruppen totalt var 62,8 prosent sysselsatt, som er en økning på 1,2 prosentpoeng fra året før. Av de 73 613 registrerte flyktningene i Norge, kommer det frem av rapporten at 50,8 prosent var i arbeid.

Bjørn Olsen, rådgiver i SSB, sier til Utrop at innvandrergruppen i rapporten omfatter alle nasjonaliteter og innvandrere med vidt forskjellig bakgrunn, fra arbeidsinnvandrere til flyktninger. Han presiserer at førstnevnte gruppe trekker gjennomsnittet en del opp.

Uformelle kanaler
Det nye ved SSB rapporten er at den tar for seg sysselsettingen av flyktninger spesielt. Noen flyktninggrupper skiller seg mer ut enn andre. For eksempel er 70,4 prosent av flyktningene fra Sri Lanka i arbeid. Dette er litt høyere enn andelen i befolkningen for øvrig. Andelen sysselsatte flyktninger fra Chile og Kroatia er også høy, på henholdsvis 68,2 og 66,4 prosent. 

Doktorgradsstipendiat Sarvendra Tharmalingam, som har forsket på tamiler i Norge, mener denne gruppen har et godt nettverk.

– Det er ikke til å kimse av at majoriteten av ansettelsene skjer via uformelle kanaler. Tamiler har gjennomgående gode samfunnsnettverk og sosial kapital. De er flinke til å hjelpe hverandre med å skaffe seg en jobb.

Superinnvandrere
Tharmalingam fremhever også arbeidsmoralen blant tamilene.

– De tar ansvar for arbeidet sitt, i tillegg er de mer lojale til arbeidstedet enn nordmenn. Sammenlignet med USA og Storbritannia kommer nordmenn ut som mindre lojale til arbeidsstedet  sitt, sier han.

På Utrops spørsmål om lojaliteten til arbeidsplassen er kulturelt betinget, sier Tharmalingam at det kan det være, men det er i så fall ikke spesielt for tamiler.

– En annen faktor er at tamiler som gruppe har en høy arbeidsmotivasjon. Arbeidsmotivasjonen kan igjen forklares ut i fra to faktorer. Den første dreier seg om at tamiler som gruppe har ambisjoner om sosial mobilitet, hvor utdanning og arbeid spiller en stor rolle. Ønsket om sosial mobilitet gir en slags motivasjon, forklarer Tharmalingam.

– Den andre er ansvarsfølelse. Tamiler i Norge er veldig opptatt av å støtte familien sin som er i Sri Lanka. Uavhengig av hva slags støtte det er snakk om, så trenger man en god inntekt. Samtidig er det viktig å påpeke at ansvarsfølelsen er ikke kun er overfor familie i Sri Lanka, men også familie i Norge.

Sri Lanka-ekspert Øivind Fuglerud er enig i at nettverk er viktig for å forklare tamilenes høye arbeidsdeltakelse. 

– Den høye andelen tamiler i arbeid kan hovedsakelig forklares med interne nettverk blant tamiler i Norge, som gjør dem i stand til å bistå hverandre med å finne arbeid.