Grunnvannet i Midtøsten forsvinner

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Vil fremme vitenskapelig basert antirasisme - 28.03.2024 Tradisjonell tamilsk konsert som musikkterapi - 27.03.2024 Argentinsk multikunstner fikk tildelt Ibsenprisen - 27.03.2024 Klima, konflikter og ineffektivt jordbruk fører til at vannet i Midtøsten forsvinner i en forrykende fart, skriver forskning.no. NASA-satellitter viser […]

Klima, konflikter og ineffektivt jordbruk fører til at vannet i Midtøsten forsvinner i en forrykende fart, skriver forskning.no.

NASA-satellitter viser at landene rundt elvene Tigris og Eufrat har mistet så mye vann de siste syv årene at mengden som er forsvunnet nesten kunne fylt Dødehavet.

– Undersøkelsen tegner et ganske dystert bilde, sier Ånund Killingtveit, professor i hydrologi ved NTNU.

Nils Petter Gleditsch, fredsforsker ved PRIO og professor i statsvitenskap ved NTNU, peker også på overforbruk av vann som et problem for regionen. Han mener også at Midtøsten, med sine mange konflikter, er et spesielt vanskelig område å få til et samarbeid om vann, men legger til at de viktigste konfliktene ikke er skapt av vannmangelen.

– Jeg antar de fleste Midtøsten-eksperter vil være enige i, selv om økende vannmangel kan være et ytterligere irritasjonsmoment der naboforholdene fra før av er anstrengt, avslutter han.