Datatilsynet: Advarer mot unødvendig registrering av medisinske opplysninger

Vil registrere sensitiv info om innvandrere

 
Foto: Illustrasjonsfoto
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) foreslår flere endringer i forskriften om opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne. Datatilsynet og Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) er bekymret for innvandrernes personvern.

Endringene departementet foreslår, omfatter blant annet nye regler for obligatoriske avsluttende prøver i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Det er særlig forskriften som gjelder fritak fra plikt til opplæring som bekymrer Datatilsynet.

Tilsynet er overfor Utrop klar på at registreringen av opplysninger om grunnlaget for fritak (særlig medisinske opplysninger) i Nasjonalt introduksjonsregister (NIR, se faktaboks) må oppfylle personopplysningslovens krav om nødvendighet og relevans. 

– Vi advarer mot bruk av fritekstfelter der saksbehandlerne kan registrere “hva som helst” og vi mener at det skal være tilstrekkelig å registrere at personen er unntatt med henvisning til § 4 (medisinske grunner), dvs uten detaljer om hva de medisinske opplysninger går ut på, sier Dana Irina Jaedicke,
juridisk rådgiver i Datatilsynet.

Vi advarer mot bruk av fritekstfelter der saksbehandlerne kan registrere “hva som helst”.

Relevant eller ikke?
Fra tilsynets side stilles det også spørsmål ved hvor nødvendig det er å sende medisinske opplysninger om unntak til UDI, all den tid disse opplysningene ikke er direkte relevante for behandling av vedkommendes søknad om opphold eller statsborgerskap.

– Når dette er sagt, er det først og fremst den behandlingsansvarlige for NIR, altså IMDI, som skal ta stilling til hvilke opplysninger som er nødvendige å registrere og hvilke opplysninger det er hjemmel til å sende ut (til UDI for eksempel). Noe annet er dersom departementet pålegger IMDI til å utlevere eller registrere disse opplysningene. Da er det riktig å si at departementet bør begrunne hensikten med et slikt pålegg og utarbeide en lovtekst der denne plikten tydelig fremgår.

– Uavklarte spørsmål
For OMOD-leder, Akhenaton de Leon, er Datatilsynets innstilling “fornuftig”. OMOD-lederen mener også forskriftsendringene inneholder uavklarte spørsmål.

– Vi vet at mange som kommer til Norge ikke kan lese eller skrive. Hvordan ivaretas deres rettigheter? Går registreringen konkret kun på fysiske hindre, eller handler det om et videre vurderingsgrunnlag? Handler dette om objektive forhold, eller er dette opp til den enkelte saksbehandlers skjønn?

Tabubelagt
Han legger til at det å være analfabet kan være veldig belastende for den enkelte.

– Jeg vet selv om en mann som ble sendt på ulike NAV-kurs i flere år før man til slutt måtte ha en avklaring omkring dette. Folk roper gjerne ikke høyt om dette.

OMOD-lederen (bildet) påpeker også at det kan være få konsekvenser om slik sensitiv informasjon skulle komme på avveie.

– Særlig gjelder dette jobb og forsikring. Jo mindre registrering, desto bedre, konkluderer han.

INLO: Vi gir Datatilsynet full støtte
Leder for Innvandrernes landsorganisasjon (INLO), Ana Lopez Taylor, sier at man grunnet ressurssituasjon ikke har sendt svar på denne høringen. Hun legger til at man likevel støtter full ut Datatilsynets konklusjon i høringssvaret.

– Når en så viktig institusjon som Datatilsynet ber om nærmere utredning/presisering vedrørende “behovet for registrering i NIR av (sensitive) opplysninger om det medisinske grunnlaget for fritak” og mener at Departement bør utrede videre behovet for at opplysningene skal oversendes og registreres i DUF, er det alvorlig. Jeg syns at BLD bør utrede videre de punktene som påpekt av Datatilsynet, før man kommer med en konklusjon i saken og forandrer forskriftene.

Holder tett
Når Utrop spør voksenopplæringens fagorgan VOX om å kommentere høringsuttalelsen, ønsker de ikke å kommentere.

– For Vox er det ikke naturlig å kommentere andre aktørers høringsuttalelser. Vi viser til vår egen høringsuttalelse i saken, og for øvrig avventer vi departementets behandling, forklarer Karoline Johnsrud, seniorrådgiver for VOX` kommunikasjonsavdeling.

På spørsmål fra Utrop om hva Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) har gjort og vil gjøre i tiden fremover, svares det at det jobbes med saken.  

– Vi arbeider med oppfølging av høringen, men jeg kan ikke gi deg en dato for når dette er ferdig, er svaret fra Maria Brit Espinoza, kommunikasjonssjef ved BLD.

Her er hele teksten til høringsuttalelsen.

FAKTA:
Nasjonalt introduksjonsregister (NIR) er underlagt Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDI og gir oversikt over rettigheter og plikter for personer som faller inn under lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere.