– Hver 10. au pair melder om tvangsopplevelse

Utlendingsdirektoratet er blitt flinkere til å melde fra om mulige tvangsekteskap.
Foto: Flickr/TempusVolat
Norsk Folkehjelps au pair-senter får stadig henvendelser fra fortvilte au pairer som må jobbe for mye.

Au pairer jobber for mye, de leies ut til nabolag for å gjennomføre fellesvask, og de tvinges til å jobbe i butikk som eies av vertsfamilien. Det sistnevnte tilfellet gjelder to au pairer som møter vertsfamilien sin i retten denne uka. Det er Budstikka som skriver om saken, og ifølge opplysninger avisen har fått, kan det tyde på at saken også kan gjelde flere enn disse to fornærmede.

Rundt hver 10. som tar kontakt med Norsk Folkehjelps au pair-senter forteller om subjektive opplevelser som grenser opp til tvangsarbeid, forteller Magnhild Otnes, daglig leder på senteret. De har ikke noen konkrete tall på hvor mange au pairer som utnyttes.

Denne uka møter to au pairer sin verstfamilie i retten, melder Budstikka.no. tiltalen mot et ektepar som tidligere drev en Rema-butikk i Bærum. Au pairen skal også ha blitt utnyttet til tvangsarbeid i butikksjefens hjem i Bærum, som han delte med en 38 år gammel kvinne. De to er nå tiltalt for å ha utnyttet en ansatt ved tvangsarbeid, og for å ha brukt utenlandsk arbeidskraft ulovlig, skriver Budstikka.no.

Her er rettighetene en au pair har

– Minimum lønn/lommepenger på 5000 NOK brutto (før skatt) per måned, i tillegg til fri kost og losji.

– Maksimum 30 arbeidstimer per uke. Au pairen skal normalt ikke arbeide mer enn 5 timer per dag. Arbeid ut over dette er ikke tillatt, selv mot ekstra betaling.

– Kun adgang til å arbeide for vertsfamilien. Au pairen har ikke lov til å arbeide for andre arbeidsgivere eller privatpersoner.

 – Au pairen skal bo i vertsfamiliens bolig der han/hun skal ha sitt eget rom.

– Rett på fri i henhold til arbeidsmiljøloven og ferieloven.

– Anledning til å delta i norskopplæring betalt av vertsfamilien med inntil 7.500 kroner per år, og i fritidsaktiviteter.

Faktaen er hentet fra Budstikka.no.