Verden rundt

Kvinner i kamp mot et mannsdominert samfunn

Foto: Illustrasjon.
Foto: Flickr
Tolv år etter at Taliban-regimet ble styrtet i Afghanistan, kjemper fortsatt kvinner en daglig kamp mot undertrykkelse. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Enkelte av kvinnene var blitt påtruffet mens de streifet rundt i gatene, andre hadde reist langt på flukt fra mishandling i familien, tvangsekteskap eller simpelthen en ulykkelig tilværelse, skriver Aftenposten. 

18 år gamle Raya, en pen pike med grønne øyne, sier at da hennes foreldre krevde at hun skulle slutte på skolen og gifte seg med en mann de hadde valgt ut, dro hun sin kos.

– Nå lever vi i et demokrati, så vi bør ha retten til å velge, sier hun til Aftenposten.

Giftes før fylte 18
Selv om flere millioner afghanske jenter går på skolen nå for tiden, blir mer enn halvparten gift før de fyller 18. Hver fjerde jente giftes bort midt i tenårene, ofte fordi familiene ikke har råd til å forsørge dem.

– Vi er kommet langt på vei i vår kamp, men samfunnets tankemåte er ikke blitt forandret, sier Mary Akrami, en aktivist som driver flere private krisesentra, forhandler med familier og hjelper ofre i retten.

– Afghanske kvinner er i ferd med å lære at de har rettigheter, og finner motet til å stå opp for dem. Men hva hjelper det hvis familiene ikke forandrer seg?

 Synes synd på vestlige kvinner

I et intervju nylig beskyldte presidentens rådgiver i religiøse saker, en konservativ muslim ved navn Enayatullah Balegh, Vesten for forsøk på å tvinge landet til å forandre sin kultur.

– Kvinner i vårt land har alle rettigheter og den respekt de har krav på under islam. Jeg synes synd på vestlige kvinner som behandles som horer og vises nakne på TV, sa Balegh.