Fem om omskjæring

 
Foto: Claudio Castello
Ute i Oslos paradegate har Utrops medarbeidere forhørt seg om folks syn på omskjæring. Vi stilte følgende spørsmål:Bør omskjæring av gutter forbys?Er et forbud mot omskjæring av gutter et angrep på religionsfriheten? Er omskjæring av gutter og jenter sammenlignbare – i så fall hvordan? Når har staten rett til å gripe inn og bestemme at religiøse skikker skal forbys? 

Bashir (36)
– Nei, jeg synes ikke det. Jeg har lest gjennom ulik forskning, hvor de har funnet ut at det anbefales fordi det er renslig.

– Ja, det kan det være. Jeg er muslim selv, og vår religion anbefaler oss å foreta inngrepet.

– Nei, fordi jenter tar skade av dette. Jeg har en sønn som er omskåret, men er helt imot å omskjære jenter.

Foto : Claudio Castello

– Hvis forskning viser at det er (livs)farlig, så ville jeg sagt kanskje. Ellers aldri.

Foto : Claudio Castello

Feven (33)
– Ja, egentlig. Skal det være forbudt for jenter, så bør det også være for gutter. Vi har jo ingen medisinske bevis for at inngrepet er positivt for noen.

Foto : Claudio Castello

– Nei, fordi jeg synes man ikke kan bestemme over barn som ikke kan gjøre egne valg. Hvis en 18-åring vil gjøre det frivillig, så er det greit. Ellers har ikke religion noe med saken å gjøre. Omskjæring handler jo også først og fremst om tradisjon.

Foto : Claudio Castello

– Ja, fordi i begge tilfellene så foretar man et inngrep i en kroppsdel. Funksjonelt sett så skal det ikke være mindre skadelig for gutter enn for jenter.

– Først og fremst når folk ikke kan bestemme selv eller forsvare seg selv. Kultur eller religion skal ikke innebære skadelige praksiser overfor et enkeltindivid.

Jana (17)
– Ja, hvis man gjør det uten formål og mening, og uten medisinsk grunnlag. 

– Ja, fordi hver religion har sine ritualer, og hvis man forbyr ett, så er det veldig fort at man kan begynne å forby alt.

– Nei. Omskjæring av jenter er helseskadelig.

– Vet ikke, jeg har ikke tenkt over dette.

Alexander (21)
– Nei, fordi det skal være valgfritt.

– Jeg vil nok helle mot å si nei.

– Nei, det er to helt forskjellige ting.

– Jeg vet ikke helt.

Ida (27)
– Ja, fordi det ikke er noe valg for den det angår.

– Ja, det kan nok være siden det er forankret i religionen. Likevel mener jeg at det bør kunne være et valg om man vil gjøre det eller ei.

– Jeg synes ikke det. Når det gjelder gutter, kan omskjæring være med på å ta vekk noe som kan være overflødig, mens på jenter er dette et unødvendig inngrep.

– Vanskelig spørsmål. Jeg tenker at det kan være rett å gripe inn når det går utover menneskeverdet. Likevel: dette er et spørsmål hvor balansegangen ikke er lett.