Notiser side 8 og 9

Foto: Aero Icarus
To kurdere og 32 nordmenn I Larvik kommunestyre er 32 av 34 representanter rotnorske. De to siste er kurdere. Det skriver Østlandsposten. – 90 prosent av kurdere tenker på og snakker om politikk. Det er veldig viktig for oss. Jeg tror det er fordi vi ønsker oss vårt eget land, sier Salim Ramazan Mohu (44) […]

To kurdere og 32 nordmenn

I Larvik kommunestyre er 32 av 34 representanter rotnorske. De to siste er kurdere. Det skriver Østlandsposten.

– 90 prosent av kurdere tenker på og snakker om politikk. Det er veldig viktig for oss. Jeg tror det er fordi vi ønsker oss vårt eget land, sier Salim Ramazan Mohu (44) til avisen.

Sammen med Nawzad Rashid Amedi, også han fra Kurdistan, representerer Mohu Arbeiderpartiet (Ap) i Larviks kommunestyre. Det er neppe et slumpetreff.

– Jeg tror kurdere er mer politisk engasjerte enn andre innvandrergrupper, sier Mohu. 

Rekord i utvisninger

Forrige uke ble en person transportert til Marokko etter å ha blitt tatt for innførsel av narkotika. Troms politidistrikt har år hatt rekordmange utvisningssaker, ifølge nordlys.no.

– Vi hadde 66 saker i hele fjor, så med 24 så langt i år er det betydelig økning, sier leder for utlendingsseksjonen Per Øyvind Skogmo.

Han sier økningen dels kommer av rettet innsats fra seksjonen. 

–  Det er møysommelig arbeid. Vi konsenterer oss spesielt om dem som har begått kriminalitet, men har også fokus på dem som har fått avslag på asylsøknad. 

Mener Norge bryter Flytkningkonvensjonen

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) lanserte torsdag forrige uke en rapport om internering og fengsling av asylsøkere, som avdekker områder hvor de mener Norge ikke oppfyller sine internasjonale forpliktelser. Det skriver journalen.hioa.no.

NOAS mener den norske tolkningenav Flyktningkonvensjonens artikkel 31 er særlig problematisk. Artikkel 31 gjør det strafferitt for asylsøkere å reise inn i et land på ulovlige måter, dersom bestemte vilkår er oppfylt.

– Det innebærer for eksempel asylsøkere som kommer til Norge på falskt pass eller med falske papirer. I mange tilfeller vil en slik irregulær innreise være eneste mulighet for mennesker på flukt, sier en av forfatterne bak rapporten og juridisk rådgiver i NOAS, André Møkkelgjerd.