Musiker ble festivalsjef

Midt i musikken

Sjef: Irem Müftüoglu er selv musiker. Nå er hun sjef for Bergen Internasjonale Musikkfestival, som gikk av stabelen 23.-25. oktober.
Foto: Emil Weatherhead Brestein
Irem Müftüoglu (28) er for første gang i år sjef alene for verdensmusikkfestivalen BIMF i Bergen. 

– Ikke så stor som Oslo World Music Festival, men med veldig mye sjarm. 

Slik beskriver Irem Müftüoglu Bergen Internasjonale musikkfestival som hun overtok ansvaret for i januar. I 2013 delte hun på sjefsstillingen sammen med den forrige sjefen Audun Humberset.  

– I år har jeg konsentrert meg om å kommunisere utad. Det har vært viktig å gjøre festivalen kjent blant folk, ikke bare Bergen, men i hele Norge. Vi har også fornyet vår visuelle profil som en del av arbeidet med å tiltrekke oss oppmerksomhet. 

– Fantastiske frivillige
Selv om mye virker å være på stell under den nye festivalsjefen, var det ingen lett beslutning å gå inn i sjefsrollen, forteller hun. 

– På et tidspunkt følte jeg at jeg måtte tenke nøye gjennom fremtiden. Jeg er jo selv musiker og så ikke nødvendigvis på meg selv som en administrator. På ett plan hadde jeg egentlig ikke noe lyst på jobben, for jeg visste hvor hardt det kom til å bli. Men samtidig vet jeg at jeg vil få mye å bli stolt av etter hvert. 

Det takker hun særlig de mer enn 60 frivillige som bidrar til festivalen for. 

– Dette er fantastiske mennesker som gjør en utrolig innsats helt gratis. Det er selvsagt viktig for kulturlivet at folk som jobber i bransjen føler at de får godt betalt, men vi hadde ikke klart oss uten frivillige. Jeg synes det er flott å tenke på at vi fremdeles har denne frivillige ånden i samfunnet vårt. 

Sterke kvinner
28-åringen har egentlig ikke tenkt så mye på at hun er ung, kvinne, minoritet – og sjef. 

– Men jeg blir veldig stolt når du sier det på den måten, ler hun. – Det høres faktisk veldig fint ut! 

– Har vi kommet så langt i Norge at det å være ung kvinne med minoritetsbakgrunn og sjef er noe helt naturlig?

– Personlig har jeg så utrolig mange sterke kvinner rundt meg at det egentlig ikke fremstår som noe helt usedvanlig. Men det er nok sant at vi kvinner fremdeles er litt for tilbakeholdne. Det finnes så mange som er dyktige. Flere kunne blitt sjefer. Selv er jeg langt fra noe overmenneske. Det har vært et tøft år fram mot festivalen med mye stress og usikkerhet. Det er en hard jobb å sitte øverst med ansvaret for et arrangement som BIMF. 

Politisk element
Festivalen ble avholdt over tre dager i slutten av oktober. 

– Vi har gjennomført et spennende program der det musikalske står i sentrum. Men det er også et politisk element. At kunstnerne har et budskap, beriker festivalen, slik jeg ser det. 

Det å være oppvokst i Norge, men i nær kontakt med en annen kultur, nemlig den tyrkiske, er en styrke i hennes rolle, mener hun.

– Det å være tokulturell og kjenne seg så trygg på begge kulturer, er som å ha en stålplate i ryggen. I hvert fall føles det slik for meg. Det har gjort meg åpen i møtet med andre mennesker og det har gjort det lett for meg å sette meg i andres sted. Da jeg var ganske liten, syntes jeg det var rart å være både norsk og tyrkisk, men i dag ser jeg det helt klart som en styrke. Men ikke av den grunn sagt at ikke folk som ikke har en slik bakgrunn kan gjøre det glimrende som sjef for en verdensmusikkfestival. Det viste for eksempel vår forrige sjef at er fullt mulig!