India mest rasistisk

Author Recent Posts Notis Latest posts by Notis (see all) India mest rasistisk - 24.10.2014 En video som viser tre unge menn fra Gabon og Burkina Faso som blir banket opp på en t-banestasjon i New Dehli har satt i gang en stor diskusjon om rasisme i India.  En stadig økende andel innflyttere fra afrikanske […]
Notis
Latest posts by Notis (see all)

En video som viser tre unge menn fra Gabon og Burkina Faso som blir banket opp på en t-banestasjon i New Dehli har satt i gang en stor diskusjon om rasisme i India. 

En stadig økende andel innflyttere fra afrikanske land til India sier de opplever rasisme som en vanlig foreteelse, som vanligvis går urapportert. Og i fjor kunne Washington Post rapportere om undersøkelsen World Values Survey, som plasserte India på bunnen når det gjelder rasisme, sammen med Jordan og Iran.

Populært stykke om svart musiker

Hovedrollen i Ol’ Man River ble spilt av Jason Nemor Harden fra USA.
Foto : Stephen Simmersholm

Stykket Ol’ Man River vises i disse dager på Nordic Black Theatre for fulle saler. Stykket tar for seg Paul Robeson (1898-1976). Han er mer eller mindre glemt i dag, men i sin tid var han en av verdens største artister. Den afro-amerikanske artisten og borgerrettighetsaktivisten klarte å løfte musikken sin fra mindre lokale scener i USA til de mest anerkjente scener over hele verden. Han brukte sin posisjon til å kjempe mot den voldelige rasisme i USA, og for menneskesrettigheter over hele verden.

Faten fikk pris

Bergesenprisen 2014 går til Faten Mahdi Al-Hussaini (19). Hun har gitt motstanden mot den voldelige utviklingen og rekrutteringen til ekstremistiske, religiøse miljøer et ansikt og en stemme, ifølge juryen. Bergesenprisen er en ærespris som utdeles til en person eller institusjon som har utført fremragende arbeid innen almennyttig virksomhet. I år går prisen til Prisvinner Faten Mahdi Al-Hussaini (19). Hun talte Profetens Ummah midt imot på en demonstrasjon i Oslo. Bergesenprisen er på kr. 1 150 000, hvor 150 000 kr er en personlig del, og 1 mill. kr går til formål prisvinneren selv definerer.

SV stemte for niqab-forbud i Vest-Agder

Forslaget kom fra det høyreekstreme partiet Demokratene. Forslaget gikk på å utrede forbud mot burka og niqab på videregående skoler i Vest-Agder. Høyre, KrF og Venstre sa nei, mens Frp, SV, Sp og Aps representanter støttet Kleppes forslag. Fylkestinget delte seg 17-17 under avstemningen. 

Dermed måtte fylkesordfører Terje Damman bruke sin dobbeltstemme for å få en avgjørelse.

– Videregående skoler i Vest-Agder har ikke meldt inn eksempler på at hodeplagg som skjuler ansiktet har vært et praktisk problem, eller meldt inn ønsker om regelverk knyttet til slike plagg. Så lenge det ikke er behov for det, trenger vi ikke innføre flere forbud enn nødvendig, mente Damman.