Får toppnivå-cricket på pensumlisten

Fra og med august i år tilbyr Bjerke videregående skole som den første skolen i Norge cricket som fag. – Vi ser frem til dette, er budskapet fra (f.v) Peter Samuelsen, avdelingsleder for idrettsfag, elevene Farial Safdar og Kiran Bhatti, og rektor Astrid Grytte.
Foto: Claudio Castello
Fra og med høsten 2016 får unge crickethåp et faglig tilbud på Bjerke videregående skole. 

Det nye faget får navnet Toppidrett cricket, og kan tas på samme måte som andre teoretiske og idrettslige fag. 

– Vi oppdaget at vi hadde mange cricketspillere på toppnivå, både gutter og jenter, her på skolen. Og siden Bjerke har idrettsfag som sin styrke, så mente vi det ville vært en god idé å kunne tilby cricket som fag, sier rektor Astrid Grytte.

Cricket er en av verdens største sporter. Globalt spiller 120 millioner mennesker cricket på proff- og amatørnivå. Det er bare fotball som har flere utøvere.

Vi blir den første idrettslinjen i Norge som tilbyr cricket som fag.

– Her på Bjerke er det 20 plasser som skal fylles ved neste skolestart. Moren til en av elevene har vært en nøkkelperson i samarbeidet. Det var hun som koblet oss til Norges Cricketforbund, fortsetter Grytte.

Ønsker å bli bedre
Elevene Farial Safdar og Kiran Bhatti går begge på Bjerke, i tillegg til at de spiller aktivt på jentecricketlaget Falken Girls, som er et av Norges ledende.

Både Safdar og Bhatti har landskamper på ungdomsnivå og tatt niendeplass under siste ungdoms-EM i kvinnecricket, men har ambisjoner om å bli enda bedre.

– Vi får trene individuelt og med lag, og dette vil også telle på vitnemålet vårt. For alle vi som skal være med på kullet er dette helt klart et pluss, sier Safdar.

– Jeg tror dette faget kommet til å gjøre skolehverdagen mer spennende, bedre og mer interessant, svarer Bhatti.

Toppidrett og utdanning
Peter Samuelsen, avdelingsleder for idrettsfag på Bjerke, forklarer at de elevene som kommer inn på cricketfaget, vil få muligheten til å trene på dagtid, fem til seks timer i uken.

– Treningene vil foregå på Tveita, på banen til Cricketakademiet. Siden cricket er en væravhengig idrett, som ikke kan spilles i regn eller sterk vind, så vil treningene som faller på regndager, flyttes til innendørshaller i nærheten. 

– Nybrottsarbeid
For at cricketfaget skal lykkes optimalt, har Cricketforbundet bistått med en av trenerne sine, som skal være lærer og instruktør for kullet som starter til høsten.

– En av målsetningene er å bygge opp et godt lag som neste skoleår skal spille mot Bjørnholt skole.

Rektor Grytte ser på cricketfaget som et nybrottsarbeid.

– Vi blir den første skolen med idrettslinje som tilbyr dette i Norge. Elevene vil få en karakter i cricket, akkurat på samme måte som man får karakter i norsk, matematikk og historie.

– Hvordan passer Cricket-faget inn på Bjerke, som er en flerkulturell skole i Groruddalen?

– Jeg tenker at vi har et godt utgangspunkt. Men det er først og fremst fordi vi har en profil som idrettsskole, og ikke bare som “flerkulturell skole”. Norge er en idrettsnasjon. Norske barn og unge driver i stor grad en eller annen form for organisert idrett, både på skole og i fritiden. Her på Bjerke ser vi det som et pluss om vi får flere etnisk norske ungdommer til å bli interesserte i denne idretten. Cricket utøves i dag stort sett av unge med indisk, pakistansk og tamilsk bakgrunn.

“Frykter med glede”
Avdelingsleder Samuelsen “frykter med glede” at kapasiteten om et år på cricket-faget kan bli sprengt ganske fort.

– Jeg tror at vi vil stå overfor en aldri så liten utfordring. Kanskje må vi vurdere å øke antallet plasser siden cricket er, og kommer til å bli, såpass populært i skoletilbudet. Vi må ha i mente at få andre videregående skoler på Oslo- og landsbasis har en like bred profil når det gjelder toppidrettutdanning.

Rektor Grytte håper dessuten at Cricketlaget vi vil gi bli utgangspunkt for et godt jenteidrettsmiljø på Bjerke.

FAKTA

Bjerke videregående skole

Etablert i 1977 som Linderud videregående skole. Skolen tilbyr utdanningsprogramene Idrettsfag, Medier og kommunikasjon og Studiespesialisering, inkludert egne kurs for minoritetsspråklige elever. Skolen er kjent for sitt idrettsfaglige tilbud og har uteksaminert en rekke toppidrettsutøvere, som blant annet:

  • Øystein “Pølsa” Pettersen, langrennsløper og OL-gullvinner fra Vancouver 2010
  • Mohammed Abdellaoue, Vålerenga-spiller og landslagsspiller i fotball
  • Bjarte Myhol, håndballspiller
  • Andrè Hansen, keeper på Rosenborg og landslaget i fotball
  • Karoline Næss, håndballspiller på Stabæk, og sølvmedaljevinner under EM i 2012