– Som å komme hjem

Bartek Kaminski (lengst til venstre) sammen med flere av sine medspillere under Riksteatrets høstlansering nylig.
Foto: Claudio Castello
Slik beskriver den norsk-polske skuespillerprofilen Bartek Kaminski sin aller første opptreden på skoleteateret. Nå er han aktuell med komedien Kollaps i kulissene.

Sjansen han fikk på skoleteateret, gjorde at han allerede som tenåring visste hva han skulle bli.

– Jeg ble hekta skuespilleryrket med én gang, sier han selvsikkert, på en sørlandsdialekt som kommer helt naturlig.

Som seksåring flyttet Kaminski og familien fra Golub-Dobrzyn i Polen til Kristiansand, hvor han vokste opp. I 2002 var han ferdigutdannet fra Statens teaterhøgskole, som første polskfødte elev ved skolen.

En kan si at dette er et teatermareritt av en annen verden.

Tv-seere vil kjenne igjen Kaminski som hovedrollefigur Thomasz i NRKs serie Kampen for tilværelsen i 2014, og som mannen med så å si samme navn i komiserien Hjerte til Hjerte.

“Håpløst dårlig”
Utrop møtte ham under Riksteatrets sesonglansering for 2016/17. Utover høsten og våren skal Kaminski boltre seg sammen med skuespillerlegenden Hege Schøyen og flere andre i stykket Kollaps i kulissene.

– Stykket handler om en håpløst dårlig amatørtropp av teaterskuespillere som opplever sin verste dag på jobb. Situasjonene hoper seg opp. Rekvisita som ikke fungerer, folk som kommer inn fra feil inngang, folk som kommer for sent til prøvespilling, instrumenter som går i stykker, you name it. En kan si at dette er et teatermareritt av en annen verden, som jeg tror publikum vil synes er hysterisk morsomt.

– Hvor mye av dette stemmer med din og andre skuespillerkollegaers hverdag?

– Jeg tenker 80 prosent av handlingen i stykket vil samsvare med det en skuespiller opplever i løpet av karrieren. Dette er et yrke som gir mye, men som også byr på utfordringer og motgang.

– Kan ikke tenke meg annet
Likevel er det lite annet norsk-polakken ville gjort enn å stå på scenen.

– Når jeg først er på scenen og opptrer, føler jeg at jeg er i mitt rette element. Selv om skuespilleryrket er krevende og ingenting kommer gratis. 

Sesongprogrammet som Riksteateret lanserte, profilerer seg på det norske og norsk kultur. Blant annet skal det settes opp stykker om Snåsamannen og en historisk førstefremføring av Flåklypa Grand Prix.

– Jeg synes det er et godt, variert program. Riksteatret har vært flinke til å stikke fingeren i jorda, og hente kvalitetsfolk i alle ledd. For en del år tilbake castet man folk med ulik bakgrunn inn i en så særnorsk oppsetning som Kardemomme by. Ting gjøres riktig her.

Gøy med Chat Noir
I løpet av høsten blir det mye øving. Første turné gjennomføres etter jul, før man neste høst slår på storstromma.

– For da skal stykket gå på Chat Noir. Og dette er noe vi ser spesielt frem til. 

Fakta: 
Navn:
 Bartek Kaminski
Alder: 38
Sterkeste sider som skuespiller: Tekst og koreografi
Svakeste sider som skuespiller: Solonummere med sang
Filmografi og TV: Uro (2006, TV), Kampen for tilværelsen (2014), Hjerte til Hjerte (2015) Gjestet flere komiserier, som blant annet Hos Martin, Seks som oss, Sara og Selma og Nårje 
Annet: Nominert til komiprisen for årets gjennombrudd/beste nykommer i 2011