14 August feiring

14.august i Oslo startet med barnetog som gikk fra Frognerparken til den pakistanske ambassaden hvor det var flaggheisning. Aldri før har det vært arrangert så mange program på Pakistans nasjonaldag i Norge. Soundasia tok en valg og la kvelden til Oslo Plaza. Høyre var arrangøren og hadde alliert seg med den pakistanske 14.august-komiteen her i Norge.
Amir Sheikh sto i spissen for denne kvelden og hadde mye å by på. Cirka 1200 mennesker hadde tatt turen til storsalen på Oslo Plaza hvor Pakistans største rockeband Junoon var kveldens store høydepunkt.

Men før vi kom så langt skulle vi selvsagt gjennom taler…taler…og flere taler. Programmet ble ledet av medlemmer av Høyre, Talat Butt og en helnorsk kvinne som for anledningen stilte i shalwar kamiz. Etter Talawat og en naat ble det selvsagt nasjonalsang fra begge nasjoner etterfulgt av en fin presentasjon av Pakistan. Utgangspunktet for denne var egentlig var har Pakistan å tilby reisende som ønsker å se landet fra andre vinkler enn det man er vant til fra media; d.v.s. idrett, kultur, historie og samfunnsliv.

Blant talerne var fremtredende Høyre-politikere som ordfører Per-Ditlev Simonsen, Per-Kristian Foss, Erna Solberg og Afshan Rafiq. SV-leder Kristin Halvorsen høstet stor applaus bant publikum og justisminister Odd Einar Dørum var som vanlig tilstede.

Temaene som gikk igjen hos alle var hvilken rolle innvandrerne spiller i det norske samfunnet med sitt engasjement i samfunnslivet og hvordan de kan forbedre sin situasjon. Fortsatt innvandrere selv om mange har vært her i 35 år. En gjest som deltok for første gang på et pakistansk arrangement var leder for FrP Carl I. Hagen. Han ble både buet og klappet opp på scenen. Budskapene han kom med var i grunn det vi har hørt Hagen si så mange ganger før; I Norge skal man gjøre som nordmenn og vi forventer at utlendinger retter seg etter det. Han referere til nordmenn som kjempet for sitt land under krigen og brukte flittig ordene ”vi” og ”dere” Veldig ekskluderende tale med andre ord. Vi registrerte en menget rødmusset og nervøs Hagen som steg ned fra scenen. Tross alt, var det modig gjort av han å dukke opp.

Innimellom talene var det selvfølgelig underholdning. Søskenparet Zeeshan og Iram Hassan opptredde hver for seg. Zeeshan fremførte to sanger med den minst bevegelige mimikken vi noen gang har sett fra en artist fra Pakistan som synger til Bhangra musikk. Terningkast to - sangene hørte vi på 14.august arrangementet i fjor i Folkets Hus. Intet nytt, altså. Iram derimot var flinkere til å få publikum med seg. Hun sang som vanlig om beilere og skjønnhet på Punjabi. Et artig innslag var en arabisk inspirert låt.

Talene fortsatte og andre prominente gjester var Norges ambassadør i Pakistan og ambassadør S. Shahbaz fra den pakistanske ambassaden i Oslo. Kveldens hovedgjester hadde tatt turen fra Pakistan og var sønn av den store pakistanske filosofen og dikteren Allama Iqbal; Javed Iqbal. Både han, kona og sønnen sa noen velvalgte ord til publikum som svarte med stående applaus. Publikum ble etterhvert utålmodige og snakket uavbrutt under talene. En uvane som noen mener er å ikke vise respekt for den som står på podiet og prøver å få deres oppmerksomhet. Men på den andre siden er det forståelig med tanke på at dette foregikk i hele fire timer før det nærmet seg entré for Junoon.

Arrangørene holdt en kort prisutdeling for å hedre de som hadde gjort en innsats for kulturforståelse og brobygging mellom den norske og pakistanske samfunnet. Prisen bestod av en forgylt Minar-e-Pakistan. Mottakerne av prisen var Anwar Sufi, Morten Harket, ambassadør S. Shahbaz, og æresgjesten Javed Iqbal. Kåre Willoch ble også hedret for sin innsats for Palestinerne. Alle prismottakerne skulle selvfølgelig også si noen ord, les taler. Tålmodigheten hos publikum begynte å renne ut. Og så var det endelig tid for Junoon. Vi var spente på hvordan dette skulle gå, i festsalen på Oslo Plaza som ikke er et typisk konsertsted. Både høyttalerne og publikum så ut til å holde koken.

En nybarbert Ali Azmat (vokalist) og resten av Junnon leverte en meget bra konsert. Den bestod av kjente låter som ”Sayyonee”og ”Bolleyaan”. Vi fikk også servert en låt fra ”Deewar” som ble lansert på BBC 15.august og er bandets 10.album. Låtene på det nye albumet er sammensatt av nye komposisjonelle eksperimenter og er blant annet inspirert av Mirza Ghalibs poesi. Den store første hiten til bandet Jazaba-e-Junoon, som har vært en avslutning på deres tidligere konserter forble med det. Bandet har høstet mye positiv omtale og priser internasjonalt.

Av Junoons tidligere konserter i Norge fremstod denne som den beste hittil.

www.AutoDeler.co.no