Betatt av kavalen

Melina Saxena er en av svært få kaval-spiller i Norge. Hun forelsket seg i musikk fra Balkan og opprettet bandet Oslo Balkan Band. Hun dyrker musikkhobbyen sin med fire andre under bandøvelsene.
Foto: Koubang Mbilase Enyam
Melina Saxena er en av to kavalspillere i Norge. Da hun først ble bitt av kavalbasillen, oppdaget hun til sin forskrekkelse at instrumentet ikke er å oppdrive i Norge. Derfor bygde hun et selv. 

I stua til den musikkglade Melina Saxena brer varmen seg. Det kjennes på kroppen, og det forsterkes av synsinntrykkene. Det er lite lys utenifra i stua med åpen kjøkkenløsning. Glødende lyspærer legger gul farge på den hvite veggtapeten og det lyse treverket i spisebordet.

– For en hyggelig og overraskende telefon jeg fikk av deg i dag, sier Melina Saxena straks hun har åpnet opp døra inn til den varme leiligheten. Smilet hennes avslører hvor mye hun gleder seg til å dele hobbyen sin med andre.

Man merker seg straks alle instrumentene, instrumentkassene og notebokstativet som tar plass i stua.

Jeg ringte til Plantasjen og spurte etter bambus med bestemt diameter. Dama jeg snakket med, lurte jo selvfølgelig på hva det var jeg holdt på med.

Fikk du øvd på instrument i dag?

Spørsmålet bekrefter hun med et bredt smil.

– Og, legger musikkentusiasten til, jeg skal fortsette å øve med musikkorpset i kveld.

Foruten Oslo Balkan Band spiller hun nemlig også i Vestre Aker musikkorps.

Oppvokst med instrumenter
Saxena har tenkt over hvor hun plukket opp musikkinteressen sin. Med et fokusert blikk skrått opp mot taket forteller hun om en barndomsscene som har festet seg i minnet hennes.

– Vi var på familieferie i Hellas. Jeg var fem år. En dag oppdaget vi en musikkopptreden på gata. Den musikken som ble spilt, syns jeg var så fin, forteller hun.

Det er ikke bare det at hun er glad i musikk – men det er gleden som omfavner henne idet hun hører musikk fra Balkan som er så intens. Musikk fra Balkan har lenge vært en interesse for den trønderske jenta, selv om hun ikke har røtter fra den delen av verden.

– Det er de skeive taktene ved den bulgarske musikken jeg liker så godt, forteller hun før hun spretter opp og kaster seg over den bærebare pc-en som står på kjøkkenbenken rett bak henne.

Etter noen få tastetrykk strømmer bulgarsk musikk fra høyttalerne.

Inspirert i Bulgaria
Mens vi hører på det bulgarske instrumentet, forteller hun om to-ukers turen sin til Plovdiv i Bulgaria i slutten av juli.

– Jeg fikk akkurat det jeg trengte, en uforglemmelig kulturell opplevelse med mennesker som delte de samme sterke instrumentinteressene som meg.

Kurset Bulgarian Folk Music & Dance Seminar hun gikk på i Plovdiv, varte i én uke. Da ble deltakerne bedre kjent med musikkens historiske bakgrunn, og de lærte seg å farge melodier med typisk balkansk ornamentering.

32-åringen tar initiativet til å demonstrere hvordan kaval er med å krydre balkansk musikk. Hun plukker delene opp fra tre fløytelommer og setter det sammen, samtidig som hun stolt meddeler at hun kjøpte instrumentet i Bulgaria. Instrumentet er umulig å få tak i Norge.

Bygget instrumentet selv
Etter åpenbaringen om at hun “bare måtte lære seg kaval”, som hun sier, ble hun nødt til å bygge instrumentet selv. Ettersom hun hadde tatt instrumentmakerfaget ved Kulturkvartalet i Sarpsborg var det noe hun faktisk kunne gjennomføre. 

Kaval er et blåseinstrument brukt i folkemusikk fra Balkan, spesielt Bulgaria, Makedonia og Tyrkia. Varianter er også i bruk i Hellas og Albania, opplyser den unge kavalisten.

– Google ble min støtte til å finne ut av hvordan jeg kunne bygge kavalen. Jeg satt og nileste om instrumentets lengdemål, boring-størrelsen og diameter på instrumentet. Jeg ringte til Plantasjen og spurte etter bambus med bestemt diameter. Dama jeg snakket med, lurte jo selvfølgelig på hva det var jeg holdt på med, flirer hun.

Saxena bommet på flere forsøk med bambusen.

– Jeg hadde ikke nok utstyr til å drille ut hinna inne i bambusen, og tok for lang tid. Derfor endte jeg opp med å kjøpe el-plastrør fra Clas Ohlson. Etter dager med saging, måling og boring i plastrørene fikk jeg det endelig til. Men så kom neste utfordring. Jeg skulle lære meg hvordan jeg skulle blåse i instrumentet. Det tok meg også lang tid før jeg fant ut av hvilken munngrimase jeg skulle lage for å blåse riktig og skape lyd.

Kavalisten er en av to i Norge. 

– Utenom meg vet jeg bare om Stian Carstensen som spiller kaval, forteller hun.

Kavalentusiasten ga opp med å lære seg selv å spille instrumentet på egen hånd.

– Det ble et håpløst prosjekt.

Hun tok imidlertid kavalen raskt opp igjen så snart hun kom i gang med bandet. Også da var hun fast bestemt på å lære seg å spille den bulgarske fløyten uten hjelp.

Fra koseband til alvor
Trønderen forteller at hun har spilt saksofon siden niende klasse. I 2005 startet hun i et lite Balkan-band, men det lot hun forbli en hobby. Selv kaller hun det et koseband. Det var da hun flyttet til Oslo at hun satte ordentlig i gang.

– Jeg fikk endelig tak i de rette folkene, ler hun.

For kavalentusiasten handlet det om å spille noen med samme musikkinteresse som henne selv. Den inspirasjonen hun hentet fra bandkollegaene sine, drev henne til å følge drømmen helt ut.

– Til slutt sa jeg bare til meg selv at nå kommer jeg til å sette i gang.

Sammen med de fire andre, opprettet hun bandet Oslo Balkan Band. De satte ordentlig i gang for drøyt ett år siden. Instrumentene er to saksofoner, slagverk, bass, gitar og kaval. Saxenas er saksofonist i bandet. Etterhvert har hun tatt i bruk kavalen på øving. Nå vurderer bandet å få med en gjestemusiker på trekkspill – det har de allerede arrangert til de to førstkommende konsertene.

Femmannsbandet spiller balkaninspirert folkemusikk på egne arrangementer. Det er planlagt en konsert 9. november i samarbeid med Vestre Aker Musikkorps. Arrangementet har de kalt Folkan Party. Saxena skal spille med både bandet og korpset, uten pause.

– Jeg gleder meg skikkelig til konserten, det gjør vi alle fem. For meg blir dette en stresskonsert, for jeg skal spille i alle stykkene. Det kommer til å bli en utfordring, men utfordringer er gøy. Jeg skal spille både saksofon og kaval på den konserten. Både bandet og korpset kommer til å ha en egen avdeling og noen felles nummer, røper hun.

Det er første gang Oslo Balkan Band oppretter et samarbeidsprosjekt med flere numre under ett arrangement. Saxena er spent på hvordan det kommer til å gå, og håper på flere av samarbeidsprosjekter.

– Er du forberedt på konserten?

– Det har vært mye øving, men man kan jo alltid bli bedre. Vi kommer til å fortsette å øve til arrangementet.

FAKTA

 
Foto : Wikimedia Commons

Melina Saxena
– Du ser henne enten høre på musikk, eller bære instrumentkofferter på vei til øving.
– Spiller saksofon og bulgarsk kaval.
– Har alltid hatt minst ett instrument liggende hjemme.
– Tok instrumentmakerfag ved Kulturkvartalet i Sarpsborg.
– Spiller i Vestre Aker Musikkorps.
– Utdannet osteopat ved Norges Helsehøgskole
 og jobber på Klinikk Røa.
– Født i Trondheim, 23.06.1981.
– Har mor fra Bollsta i Sverige og far fra Rajasthan i India.

Kaval
Blåseinstrument brukt i folkemusikk fra Balkan, spesielt Bulgaria, Makedonia og Tyrkia. Varianter er også i bruk i Hellas og Albania. Den er i Tyrkia også kjent som kuval eller guval. 

Opprinnelig publisert i Utrop avis- og nettutgave høsten 2013