Savner finansiering for gründere

Fra kontortilværelse til matglede: Cordelia Holst jobbet som markedssjef i Telenor. For et år siden slo hun seg sammen med Pierre Chinniah og startet for seg selv. – Jeg syntes det rart at det ikke fantes noen pai-spisesteder i Norge. Så da tenkte jeg det var en god ide å starte for seg selv, sier hun. Hello Good Pie satser på økologiske varer i rettene sine
Foto: Kari Bye
– Flere tilbud på gründerfinansiering ville Norge vært tjent med, sier norsk-amerikanske Cordelia Holst til Utrop. Men hun synes arbeidernes rettigheter er bedre her enn i hjemlandet.

– I Norge finnes det veldig få muligheter for å få lån til å starte for seg selv annet enn Innovasjon Norge. Dersom man ikke får lån derfra, kan det bli vanskelig. Folk sitter med massevis av gode ideer Norge kunne tjent på. Men mange av dem blir aldri virkeliggjort på grunn av manglende tilbud om finansiering, sier Holst til Utrop.

Vi befinner oss i Mathallen i Oslo, hvor hun og kanadiskfødte Pierre Chinniah selger hjemmelagde, økologiske paier i forskjellig smaker. Butikken deres har fem ansatte. Det er et år siden hun virkeliggjorde drømmen om en egen butikk, men norsk-amerikaneren forteller at det ikke var enkelt å få startsfinansiering. Hun måtte selge eieandeler av butikken for å få råd til å kjøpe inn utstyret de trengte til produksjonen.

– Dersom jeg ikke hadde hatt den muligheten, tror jeg nok ikke det ville vært mulig å starte for seg selv, sier Holst som blant annet har erfaring som markedsjef i Telenor. 

Folk sitter med massevis av gode ideer Norge kunne tjent på. Men mange av dem blir aldri virkeliggjort.

Roser arbeidsrettigheter
Men samtidig er hun fornøyd med deler av det norske systemet. Blant annet roser hun sitt nye hjemland for å ivareta rettighetene til de ansatte. 

– Det er viktig å bevare det systemet vi har her i Norge med tanke på ferier, fridager og avspasering. I USA tar man ikke særlig hensyn til dette, så dette er noe jeg setter pris på, sier hun. 

Hva, hvem og hvor? 
Norsk-amerikaneren mener som gründerspirene Utrop snakket med at det ofte kan være utfordrende å bygge nettverk. Men hun er ikke enig i at det er lett å orientere seg i det norske systemet.

– Det er ikke lett å vite hvem man skal kontakte når. Skal man ringe Næringsetaten eller Arbeidstilsynet hvis man har spørsmål om kontrakter? Hvem gjør hva, og hvem sitter med myndighetsansvaret for forskjellige ting? Ofte er dette noe man finner ut av underveis, noe som kan ta tid som innvandrer, sier hun.

– Hva må til for å lykkes som gründer i Norge?

– Å ha en god forretningsplan og finansiell plan er kanskje det aller viktigste. Da blir det mye enklere å drive forretning, smiler hun.