Hadde lyst til å møte kjendiser

 
Foto: Intisar Mohammed
Som enebarn så han mye TV, og da mye på amerikanske talkshow. Allerede i ung alder hadde Fouad Acharki lyst å intervjue kjendiser. 
Grazyna Skarpås
Latest posts by Grazyna Skarpås (see all)

– Familien min hadde en parabolantenne som de brukte til å se marokkansk fjernsyn med. Jeg fikk noen timer om kvelden til å se på amerikanske talkshow på 90-tallet. På den tiden var Conan O’Brien min favoritt, i dag er det Graham Norton, forteller Acharki.

Han nevner en konkret episode fra barndommen som ble sentral for hans senere yrkesvalg.

– Da jeg var 12 år hadde vi et musikkprosjekt på skolen min, Bekkelaget. Da valgte jeg å ha mitt eget talkshow på skolen. På den tiden var Bare Egil Bands låt Tagging veldig populær. Jeg syntes også at sangen var artig. Så jeg sporet opp Egil Hegerberg i telefonkatalogen og ringte for å invitere han til et intervju på skolen. Han takket overraskende ja, og stilte opp med kassegitar og godt humør.

Da jeg var tolv ringte jeg Egil Hegerberg og invitere han til et intervju på skolen. Han takket overraskende ja.

Ingen utdannelse
Etter å ha jobbet med videojournalistikk i TVNorge var planen å studere journalistikk.

– Men samtidig søkte jeg på NRKs flerkulturelle rekrutteringsprosjekt «FleRe». I første omgang fikk jeg ikke jobben, men så var det en som trakk seg, og da fikk jeg den. Januar 2008 begynte jeg å jobbe i NRK, og har vært der siden.

Norsk-marokkaneren har hatt forskjellige roller i NRK.

– Journalist, førstekonsulent ved Tekstekontoret, redaksjonsassistent for TV-nyhetene og nå som journalist i Tipsmottaket til NRK Nyheter, ramser Acharcki opp.

Opplevde rasisme på jobb
Sin første jobb hadde han i TVNorge. Det var en praksisperiode han hadde i forbindelse med en folkehøyskole utdannelse. Den gang var han 23 år gammel og skulle dekke verdencupen i skiskyting på Holmekollen. Han hadde glemt akkrediteringskontoret sitt. Han henvendte seg til en av de ansatte for å forklare hva som hadde skjedd.

– Hun nevnte terror for meg. Hun mente at passet mitt kunne havne i feil hender, en terrorists hender. Jeg hadde skjegg den dagen og spurte om det var skjegget som røpet meg, før jeg tok passet og gikk, fortalte han i Dagbladets intervju fra mars 2008.

Selv om han synes opplevelsen var ubehagelig, gikk den ikke mye inn på han.

– Heldigvis gikk det ikke så mye inn på meg. Mine kolleger var faktisk mer rystet enn meg.

Flerkultur som ressurs
Acharki er født i Oslo av marokkanske foreldre. Han vokste opp i Gamle Oslo, der han fortsatt bor. Den flerkulturelle bakgrunnen hans har gitt ham ressurser som journalist.

– Jeg føler at jeg kjenner til flere ulike miljøer enn folk flest, og det er gull verdt i mediebransjen. Men det handler ikke bare om å ha kontakter i ulike miljøer, det handler også om å kunne relatere seg til ulike problemstillinger og se saker fra andre vinkler.

Acharki er glad i å skrive synopsiser som forteller det han kaller «annerledes historier om innvandrere i Norge».

– Drømmen er å skrive et filmmanus, men først må jeg ha en god historie å fortelle. Og den filmen jeg en gang lager, kommer selvfølgelig å ha noen elementer av innvandring og innvandrere i handlingen.