Godt om selvtillit og lidenskap

 
Foto: Juritzen forlag
Guro Sibekos andre roman er meget god. Den beskriver en kuet kvinnes frigjøring og seksuelle oppvåkning. 
Thorstein Buer
Latest posts by Thorstein Buer (see all)

 

Guro Sibeko har så absolutt sin helt særegne unike stil. «Jeg kan oppløse mørket» er på mange måter en fascinerende roman. Man blir revet med. Språket er godt. Handlingen har den nødvendige nerven, og det er en sterk erotisk roman. Mange seksuelle scener, både heterofile og lesbiske. I mine øyne er «Jeg kan oppløse mørket» en meget god roman. Om destruktive tanker, håp, lengsel, fortvilelse, drømmer og gode erotiske scener som passer inn i handlingen.

Mannen forandrer seg
Hovedpersonen i romanen er en ung kvinne i begynnelsen av 30-årene. Lenge er hun navnløs. Så begynner hun å presentere seg som Synne, men først på den aller siste siden får vi vite hennes egentlige navn. La oss kalle henne Synne. I begynnelsen av romanen er hun en ung og lykkelig kvinne. Hun er gift med sympatiske Rune, som hun mener er den optimale mann. De har kjøpt seg en toromsleilighet, begge er i fast jobb, de har mange venner (i hvert fall Rune) og mye og lidenskapelig sex. Etter hvert begynner det å skurre. Rune forandrer seg. Negativt. Han får mer ansvar på jobben, blir en treningsfanatiker, mer innadvendt og begynner å spise kosttilskudd, sannsynligvis anabole steroider. Han mister interessen for det meste, får kraftige muskler, synes alle rundt han er idioter og er overhodet ikke interessert i sex.

Broket fortid
Synne lengter, drømmer om at de skal få det bra igjen. Hun blir etter hvert desperat og oppsøker prostituerte Mari. Vil at Mari skal sjekke opp Rune, men uten resultat. Rune er ikke interessert. Synne blir litt tent på Mari, selv om hun har null erfaring fra jentesex. Langsomt men sikkert får Synne og Mari et forhold. De blir gode venninner og har het sex. En dag gjør Mari det slutt. Synne går helt ned i kjelleren. Hun sier opp jobben, setter seg på toget og tar en lang rundreise i Europa. Synne har en noe broket fortid. Oppvokst uten mor, med en far som brydde seg minimalt, og med en eldre bror som forgrep seg på henne. Hun var i mange år kuet og hadde lav selvtillit. Også de første tiden med Rune. Utover i boken utvikler hun seg positivt. Får mer og mer selvtillit. Hun bruker også mye tid på å lese god litteratur.

 
Foto : Henrik Kreilisheim

Synne lengter, drømmer om at de skal få det bra igjen.

«Jeg kan oppløse mørket» er den femte boken til Guro Sibeko (38). Tidligere har hun utgitt to romaner og to barnebøker. Jeg registrerer at Exil Design står for omslagsdesignen. De har i mange år vært flittig brukt av Forlaget Oktober. Nå satses det tydeligvis på flere forlag.