Refleks med populære tegneserie skal fenge de unge

Et lys i mørket

Refleks er ikke flaut!
Foto: Pressefoto
Med tegneseriefigurer satser Trygg Trafikk på de unge. Årets designer, Frode Øverli, ble ifjor anklaget for rasisme i et åpent brev fra den svenske rapperen Jason Diakité (Timbuktu) etter en "kannibalstripe". 

“Det er et krystallklart tilfelle av ignoranse og et totalt fravær av innsikt i hvordan det kjennes å bli utsatt for rasisme”, skrev rapperen til Metros sjefsredaktør, som på sin side beklaget at tegningen av svarte, afrikanske “kannibaler” kom på trykk.

Også Øverli beklaget og tok avstand fra rasisme. 

Jason Diakité var ikke beskjeden i sin omtale “Etter alle disse års menneskelig kunnskap virker det som dere lever i en tid med dampmaskiner, rasebiologi og folkemord.”

Frode Øverlis populære tegneserie Pondus, her ved Pondus’ hund Bjarne, skal gjøre det mer attraktivt for unge å bruke refleks.
Foto : Pressefoto

Uten refleks er vi først synlige på 25-30 meters hold. Med refleks er vi synlige på 140 meters hold i nærlys.

Lysende idé
Frode Øverli er Skandinavias mest kjente serietegner og mannen bak figuren Pondus. Med slapwrap, refleks som fester seg rundt arm og bein, har refleksene blitt kule.

En Pondus-tegneserie rundt armen og en hengende refleks med hunden til Pondus, Bjarne, skal få opp bruken av den lille livredderen, spesielt rettet mot ungdom.

Uten refleks er vi først synlige på 25-30 meters hold. Med refleks er vi synlige på 140 meters hold i nærlys.

Må bruke refleks
– Vi er skuffet over at ikke flere bruker refleks. Refleks er fotgjengernes billigste livsforsikring, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

Trygg Trafikk har i en årrekke arrangert konkurranser for å øke bruken av refleks, likevel ligger de fleste reflekser i norske hjem i en skuff.

Også Magne Furuholmen, kjent fra popgruppen a-ha har designet refleks som ser ut som en lyspære og lysrør. Andre kunstnere som har designet små livreddere er Unni Askeland og Pushwagner. Det er Reflexprodukter Norge AS som samarbeider med Trygg Trafikk om refleksprodukter. Når unge og voksne beveger seg ut i høstmørket, bør de ta med seg Bjarne på en luftetur. Bjarne er hunden til Pondus og en hengerefleks – 100 prosent stueren.

Anser saken som over
Øverlis agent opplyser at saken ble avsluttet ifjor da Øverli beklaget seg og forsikret den svenske rapperen om at det ikke var med noen rasistiske baktanker han tegnet stripen, Timbuktu har ifølge Øverlis talsmann på sin side beklaget rasismeanklagene han kom med.