Verdens første malariavaksine

Jakten på en vaksine som kan halvere malariarisikoen kan ha nådd et positivt resultat. Bildet viser infiserte moskitoer som brukes i vaksineforskningen.
Foto: Wikimedia Commons
Britiske GlaxoSmithKline har utviklet en malariavaksine som har vist seg å halvere risikoen for sykdommen. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Jakten på en vaksine som kan beskytte Afrikas barn mot den dødelige sykdommen, har pågått i 30 år. På en konferanse i Durban i Sør-Afrika i dag blir resultatet fra en halvannet år lang uttesting av den såkalte RTS, S-vaksinen presentert.

– Å hindre et betydelig antall malariatilfeller i et lokalsamfunn, betyr at færre sykehussenger fylt med syke barn, sier forsker fra ett av vaksinesentrene og styremedlem i Initiativet for malaria-vaksine – PATH, Halidou Tinto fra Burkina Faso

Fulle sykehussenger
Hvert år dør rundt 660 millioner mennesker av malaria på verdensbasis etter å ha blitt stukket av malaria-infisert mygg. 9 av 10 som dør, er afrikanere, og de aller fleste er barn.

Derfor er det grunn til jubel når resultatene fra testingen legges fram i dag. 18 måneder etter at barna i gruppen 5 til 17 år fikk den første vaksinen, er tallet på malariatilfeller blant dem nesten halvert i forhold til barn som ikke er vaksinert. Det nøyaktige tallet på nedgangen er 46 prosent.

Ikke fullt så bra, men likevel et framskritt, er resultatet av testen fra de aller minste: Blant barna som var mellom 6 og 12 uker gamle da de fikk vaksine første gang, var tallet på malariatilfeller redusert med én firedel.

Men resultatene viser også at tallet på de mest alvorlige tilfellene av malaria ble redusert – med 36 prosent i hele gruppen. Og antall barn som måtte legges inn på sykehus, falt med 42 prosent.

En stor svakhet ved vaksinen er at virkningen reduseres over tid. Derfor må det re-vaksinering til. Barna i testen er vaksinert tre ganger. Effekten av en forsterkende dose etter 32 måneder vil bli klar neste år.

Kanskje i 2015
– Familier vil tape mindre tid og penger som de i dag bruker til å pleie barna, og få mer tid til arbeid eller andre aktiviteter. Og selvfølgelig vil barna selv nyte godt av en bedre helse, sier Tinto.

Verdens helseorganisasjon WHO tror at RTS, S-vaksinen kan komme på markedet i 2015, hvis det vitenskapelige panelet i EMA viser tommelen opp. (nrk.no)