Stor forskjell mellom asylpolitikken i Norge og Sverige

Tilflukt og mottak i to naboland

Khaldoun Akko (23) fra Syria foran asylmottaket Kulthammar
Foto: Tove Andersson
17 400 personer ble innvilget beskyttelse i Sverige i 2012, mens tallet for Norge var 7185. Hvordan fortoner virkeligheten seg for flyktninger og lokalbefolkning i vårt naboland? 

 

Khaldoun Akko fra Aleppo i Syria har vært i Sverige i to måneder.

– Tack så mycket, Sverige, sier 23-åringen med tårer i øynene.

Ifølge UNHCR er flere enn 3,5 millioner syrere på flukt. Det svenske asylsystemet har vakt oppmerksomhet i hele verden etter Migrationsverkets beslutning om å gi permanent oppholdstillatelse til syrere. Flere tusen har søkt asyl i Sverige.


Gatebildet utenfor asylmottaket står i sterk kontrast til syrernes skildringer fra en krig som ikke sparer noen.
Foto : Tove Andersson

Vi håper vi kan gi noe tilbake. Vi vil være en ressurs for samfunnet. – Khaldoun Akko, syrisk flyktning i Sverige

Flyktninger både i Sverige og Norge kommer til en midlertidig bosituasjon, skal dele en begrenset plass med ulike nasjonaliteter, samtidig som vertskapskommunens innbyggere skal dele sine ressurser, vise positiv nysgjerrighet, inkludere de ukjente inn i organisasjoner – gjerne fra en dag til den neste – og med lite informasjon.

I Hälsingland har småstedet Järvsö nettopp fått 200 nye ansikter i et bybilde som har vært ganske ensartet.

– Det har vært en utrolig positiv imøtekommenhet fra alle i trakten; skole, kommune, kirken, sier driftansvarlige Kjell Roos på Kulthammar mottak.

Khaldoun Akko har samme erfaring.

– Dette er der det vakreste sted i verden, alle smiler og hilser, kirken, skole og helsepersonell stiller opp for oss. Se her, sier han og viser en pose med bamser til barna, i alt 58 stykker.

Asylpolitikken i Norge og Sverige er ganske lik, med unntak av hvor mange som kommer til de to landene. Likheten består i at småbyer plutselig får en stor gruppe asylsøkere fra ulike land. Ulikheten består i at Sverige tar imot langt flere – og som foreløpig eneste EU-land åpner grensene for søkere fra Syria, mens Norge reduserer antall flyktninger vi vil ta imot.

– Det har ankommet 180 personer til Kulthammar, 100 personer til Nordsjögården og 18 til Kramsta Gästgård. Ytterligere 20 personer skal komme til Kulthammar. Asylsøkerne kommer først og fremst fra Syria, men også Eritrea og Somalia. Noen få kommer også fra Aserbajdsjan og Albania, forteller Lars Ulander fra Migrationsverket.

Samfunn i endring
Gatebildet er forandret i den lille svenske byen, en populær turistdestinasjon med skibakker, villdyrpark og rødmalte UNESCO-fredede Hälsingegårder. Her holdes svenske tradisjoner i hevd, og unge innovatører starter kunstprosjekt, dyrker håndverk og driver kafeer basert på lokale råvarer. Planene om økt turisme og et badehus inne i fjellet er godt i gang med norske Veidekke involvert.

Før var det knapt gående å se i gatene, men i løpet av en ukes tid kunne man se kvinner i hijab hutrende på vei til ICA med småbarn, og høre ulike språk i kafeene.

På Kulthammar, det tomme alderdomshjemmet, er det nå lyd.

– Samme dag som vi åpnet, fikk vi rede på at mange barn skulle komme hit. Ellers visste vi ingenting.
Det kom bare to busser, forteller Kjell Roos.

Men også i Hälsingland har det vært mediefokus under forrige periode med asylanter; sosiale problemer, behovet for flere ansatte og stjålne sykler. Nylig aksjonerte en ultranasjonalistisk gruppering som kaller seg “Svenskarnas Parti” mot Hudiksvalls Tidning og kommunehus med sperrebånd i Sveriges farger rundt husene. Politiet vurderte at aksjonen er innenfor ytringsfriheten. På et møte der lokalbefolkningen diskuterte forholdene, viste det seg imidlertid at asylsøkerne ikke ville motta klær og hjelp gratis. De ville gjøre opp for seg.

Khaldoun forstår ikke nok svensk til å lese avisene, men er overbevist om at bare innvandringsmotstanderne får sitte ned og ta en prat med ham, vil de endre mening.

– Og gjør de det ikke, har de jo frihet til å ytre seg, en frihet vi ikke har i Syria, selv ikke før krigen. Du ser tall i media, men de er ikke i nærheten av sannheten. Når han forteller hva han har sett, renner tårene.

– Jeg så flyene som bombet universitetet i hjembyen min, de var syriske. Jeg ble kastet på en celle på 8×4 meter sammen med 138 mann.

Et felles ansvar
Andre flyktninger kommer til småsteder i Sogn og Fjordane på det norske Vestlandet. Til Sogn og Fjordane kom 150 asylsøkere i løpet av en uke.

Befolkningeni lokalsamfunn som mottar flyktninger, føler ofte at de blir tatt på senga, med unntak av innvandringsmotstandere i begge land, som tydeliggjør sine holdninger i kommentarfelt, leserinnlegg og demonstrasjoner, er folk villige til å hjelpe om de får informasjon via lokale organisasjoner. Også Kommunalrådet på den svenske siden, der politiet nylig drepte en asylant i selvforsvar, mente Migrationsverket burde se til at det er personal i mottakene. Politiet i Hagfors uttalte på svensk TV at de ukentlig har utrykninger til asylmottak på grunn av rusmisbruk. De uttrykte oppgitthet over at det ikke finnes personal som mennesker med problemer kan henvende seg til.

To land, like og ulike
Järvsö ligger i Hälsingland på 14 264 kvadratkilometer midt i Sverige og har en befolkning på ca. 130 000. Sogn og Fjordane i Norge er på 18 623 kvadratkilometer på motsatt side av det svenske fylket og har rundt 112 000 innbyggere.

Når 200 asylsøkere (hvorav 1/3 trolig skal hjemsendes ifølge statistikker) ankommer småbyer med et par tusen innbyggere sentralt, kan det både skape flere arbeidsplasser og større utrygghet.

– Vi håper vi kan gi noe tilbake, sier Akko. Vi vil være en ressurs for samfunnet.

Når sola kikker fremsykler barn, tross minusgrader, utenfor mottaket, noen uten sokker i plastsandaler. En åtte-ni år gammel gutt prøver for første gang, men uten hjelp fra voksne, gir han opp.

I Årdal i Sogn og Fjordane dukket det opp 150 asylsøkere i høst. De kom da anlegget ‘Hero’ åpnet i august.

Etter trippeldrapene på Valdresekspressen har de rasistiske ytringene sittet løst. Fylkesmannnen blir på en nettside beskyldt for å ha tvunget Årdal kommune til å ta imot asylsøkere og blir kalt forræder. Avisene melder om rop som “kom deg ut av landet vårt”.

I kommentarfeltene i Sverige skrives det “200 stykker til lillle Järvsö? Så det finnes grove skattepenger å hente”. Utleiere angripes på grunn av de statlige overføringene. Noe som kaller seg “Motståndsrörelsen i Hudiksvall” anmeldte tidligere Migrationsverkets representant for å unnlate å informere lokalbefolkningen. Andre er mest opptatt av om kommunen har de sosiale tilbud (helsetjenester, tannlege, skole, politi osv) som kreves for å håndtere ansvaret.

Kan det stemme at informasjon utsettes for å hindre uro? Lars Ulander, enhetsleder ved Migrationsverket i Söderhamn, har mottatt telefonsamtaler fra Järvsöboere som har uttrykt uro i forkant av etableringen.

– Det er på ingen måte annerledes enn på andre steder der entreprenører viser interesse for å leie ut anlegg til oss. Det har vært veldig rolig fra jävsöboerne, synes jeg, opplyser Ulander til Utrop.

“Jeg vil gå ut med et dementi angående ryktene om at det skulle være klargjort et asylmottak til 200 personer på Kulthammar. Det finnes ingen løfter eller avtaler om at att Leif-Ivan skal åpne et asylmottak, sa Lars Ulander til svenske medier den gang.

– Min uttalelse var absolutt en måte å dementere de ryktene som florerte der og da, for det forelå ikke noen avtale. Ryktene ble spredt så utrolig fort om disse spørsmålene, sier Ulander, som legger til at aviser er et godt medium for å få ut informasjon raskt til allmennheten.

Han innrømmer til Utrop at det kan være vanskelig å få ut tilstrekkelig informasjon tilstrekkelig tydelig.

Nesten 44 000 asylsøkere kom til Sverige i 2012, mens tallet i Norge var 9785. 17 400 personer ble innvilget beskyttelse i Sverige samme år, mens tallet for Norge var 7185. Sverige antar at det vil komme 70 000 asylsøkere til landet i 2014, mens prognosen for Norge er 12 000.

FAKTA

Hälsingland i Sverige og Sogn og Fjordane i Norge er av sammenlignbar størrelse geografisk og når det gjelder innbyggertall.

Mottaksplasser i Hälsingland:
Arbrå: 43
Bollnäs: 95 Harmånger: 6
Iggesund: 52
Järvsö: 17
Kilafors: 39
Ljusne: 446
Strömsbruk: 40
Söderhamn: 121
Norrala : 100 Delsbo: 178
Hassela: 77 Kulthammar (Järvsö): 200
Glössbogården: 45 plasser klare.

Sum: 1 505 

Mottaksplasser i Sogn og Fjordane:
Solbakken: 150
Bergum: 200
Sogndal: 175
Årdal: 150
Jølster: 96
Bremanger: 90

Sum 861