Blander norske folkeviser med folkemusikk fra Balkan

Norske barneviser fra en innflytters synsvinkel

Igor Dunderovic er ikke redd for å blande ulike folkemusikksjangre
Foto: Claudio Castello
I 2012 var bosniskfødte Igor Dunderovic og Elvis Medic med i Norske Talenter. Nå tolker de  klassiske norske viser sammen med sine "fettere".

Albumet Ali Baba og lille lam er akustisk og presenterer ulike tolkninger av folkemusikk fra Norge og verden. Viktige virkemidler er humor og et optimistisk budskap om hva det moderne Norge kan være.

Bandet Igor og fettere har spilt inn albumet i Hauge kirke og tolket Håvar Hedde, Bendik og Årolilja, Mikkel Rev, Lille Petter Edderkopp, Kråkevisa m.fl. Sammen med sine “fettere” skaper han et møte mellom verdensmusikk og de tradisjonelle norske folkeviser. Flere vil kjenne igjen Igor som karen bak Balladen om Magnus Carlsen eller fra duoen Igor og Elvis, som stilte i Norske Talenter 2012. 

Nå har han sammen med flere andre musikere med utenlandsk bakgrunn fått i stand samarbeidet Etnisk Musikklubb, hvor denne platen er det første utgivelsen.

Foto : Foto: Mili Orucevic /Design: Bernt Kulseth

Jeg har gjennom de siste 20 år sett mer av Norge enn de fleste nordmenn har.

Folkeviser i ny format
Låtene er erkenorske, men i nytt, flerkulturelt format. Mikkel Rev blir til Sangen om Mikha Ilryev, Per Spellemann blir til Per Spelmann Bekíar og Ti små indianere blir til Ti små albanere.

Innimellom finnes det også passasjer med jødisk klezmer, og den særegne bosniske sangstilen sevdah. Et kreativt kaos og sammensurium av ulike sjangre og stil, men i norsk språkdrakt. 

– Albumet er en historie om Norge. Jeg har gjennom de siste 20 år sett mer av Norge enn de fleste nordmenn har, og fra vinkler som mange innfødte ikke en gang vet finnes. Jeg har gjennom de årene opparbeidet meg en norsk kone, et par norske barn, en norsk universitetsgrad, en norsk fiskestang og full skuff av dingser “made in china” , forteller Dunderovic humoristisk på sin hjemmeside.

Stereotypihumoren gjenbesøkt
Igor og fettere har gjennom asylmottakshumoren og sin særegne stil skaffet seg en definert plass i artistlandskapet. For artister med bakgrunn i en annen kultur handler det ofte om å havne i stereotypier. I dette albumet, og gjennom tidigere bidrag vrir Medic og Dunderovic på det hele, og leker seg  i stedet med de samme stereotypiske forventninger til det norske og det utenlandske.

Type: Album
Utgitt: 2013
Total spilletid: 53 min 06 sek
Sjanger: Tradisjonell musikk/folk
Utgiver: Etnisk Musikklubb
Medvirkende:  Igor Dunderovic (ukulele og sang), Elvis Medic (akustisk gitar og sang), Mili Orucevic (akustisk gitar og sang), Sanjin Orucevic (bassgitar), Almir Meskovic (knappetrekkspill) og Daniel Lazar (fiolin)