– Ingen integrering uten religion

Mye verdifull kunnskap om det norske samfunn kan formidles gjennom trossamfunnene, og myndighetene kan også lære mye selv ved å føre en tettere dialog, sier Jan Opsal, dosent ved Misjonshøgskolen.
Foto: Are Vogt Moum
Politikerne må tenke mer på at religionen er veldig viktig for mange innvandrere, sier Jan Opsal fra Misjonshøgskolen. 

Religionen er viktigere for innvandrere enn mange nordmenn vet. Vi må tenke mer på religionen når vi jobber med integrering, mener Opsal.

I Norge tenker vi ofte at det viktigste for innvandrere er språk, utdanning og arbeid. Hvorfor skal vi blande inn religion?

– For mange innvandrere er religion en naturlig del av livet. Mange har klare religiøse regler for hvordan de skal leve. De har regler for hva de kan spise, hvordan de bør kle seg, hvordan menn og kvinner skal oppføre seg når de er sammen og så videre. I islam er renter forbudt. Det er gjør det vanskelig for en del muslimer når de skal kjøpe seg hus, svarer Opsal.

Tenk på hvor vanskelig det blir å ha en muslim på middag hvis du ikke vet hva som er halal.

Han mener at politikerne og vanlige nordmenn må lære seg mer om religionene. Da blir det lettere å bli venner og leve i samme land. 

– Tenk bare på hvor vanskelig det blir å ha en muslim på middag hvis du ikke vet hva som er halal, sier Opsahl.

– Veldig mange er religiøse
Opsal minner om at rundt halvparten av alle innvandrere er medlem av et trossamfunn. Det er flere hundre tusen mennesker.

– Disse menneskene treffer hverandre i kirkene, moskeene og templene og så videre. Der er de med på gudstjenester, fester og andre ting. Derfor bør norske politikere bør ha mer kontakt med trossamfunnet. Da får de mer kontakt med innvandrerne.

– Norge gjør mye riktig
Opsal  mener Norge gjør mye bra allerede. Han synes det er bra at Norge fremdeles har “kirkeskatten”. I Norge beregner vi hvor mye penger tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke skal få ut fra de hvor mye penger stat og kommune gir til Den norske kirke. Det er et system som gjør at vi har mye religiøs organisering mange steder i Norge.

– I Norge har vi så mye som 300-500 religiøse samfunn, og mange av disse gjør mye. Det er fordi de får penger av staten. I Danmark og Sverige har de ikke politikk som virker slik, påpeker han.