Nyankomne minoritetsspråklige får innføringstilbud

 
Foto: Illustrasjonsbilde: Samer Shurukh.
Lovendringen i opplæringsloven som trer i kraft 1. august 2012 klargjør at skolen kan tilby innføringstilbud for nyankomne minoritetsspråklige elever

Nyankomne minoritetsspråklige elever skal kunne gå i særskilt organiserte innføringstilbud og skoleeier skal ha mulighet til å organisere et slikt tilbud for elever i egne grupper, klasser eller skoler. Formålet med slike innføringstilbud er å lære eleven tilstrekkelig norsk til å kunne få utbytte av ordinær opplæring, melder Utdanningsdirektoratet.

I løpet av høsten 2012 vil det lages en eksempelsamling for skoleledere og lærere. Samlingen vil gi konkrete råd om hvordan opplæringen kan organiseres.

– Regjeringen er opptatt av at nyankomne minoritetsspråklige elever får et best mulig opplæringstilbud, slik at de så raskt som mulig kan delta i ordinær opplæring. Lovfesting av muligheten til å tilby innføringstilbud i grunnskole og videregående opplæring er et av flere grep i arbeidet med å sikre god opplæring for elever som kommer til Norge under veis i skoleløpet, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til fylkesmannen.no.

Tidsgrense

Tilbudet skal gis den enkelte elev der dette ansees å være til det beste for eleven, og skal også være tidsbegrenset, med maksimalt 2 år til sammen.

– Tidsgrensen er satt for at elevene kan få være i innføringstilbudet så lenge de trenger det, samtidig som de av hensyn til inkludering i fellesskolen og integrering generelt ikke blir lenger enn det som er nødvendig, skriver fylkesmannen.no.