Netthets mot fredsprisnominert

Svart på hvitt: slik blir fredsprisnominanten Malala Yousafsai hetset på sosiale medier.
Foto: Skjermdump/Facebook
Fredspriskandidat Malala Yousafsai, jenta som ble skutt av Taliban, hetses grovt på nett av ekstreme islamistsympatisører.

Hetsutsagnene ligger ute på Facebook-gruppen til nettverket Profetens Ummah. Her blir Malala blant annet “anklaget” for “å løpe kuffars ærender” og for “å være en Amerika-venn”. Kommentarene er opprinnelig lagt ut som svar til en re-postet bilde av en Twitter-bruker. Bildet viser Malala og fotballstjernen David Beckham. 

Twitter-brukeren kommenterer selv på følgende måte:

– Kan ikke noen skyte meg i hodet, så jeg også kan møte yndlingsspilleren min?

Andre i Facebook-gruppen kom med langt grovere karakteristikker:

– Taliban skjøt henne på grunn av de skitne ting hun driver med. Hun er en fiende av islam, promoterer kufr og vestlig møkk.

– Hårreisende
LIMs generalsekretær Sylo Taraku blir oppgitt når han får høre om hetsen mot den mulige fredsprisvinneren.

– For mer er det helt hårreisende å se slikt hat publisert offentlig. At personer som tydeligvis er født og oppvokst i Norge kan sympatisere med Taliban er også helt absurd, sier Taraku til utrop.no.

Når en person som Malala, som ikke bare er forbilde for jenter og kvinner i Pakistan og i muslimske land, men også i hele verden, beskrives på denne måten så viser det hvordan det kan gå når ekstreme holdninger utbrer seg.

– Her er det bare å se på tonen i innleggene, så fulle av fanatisme og konpirasjonstenkning. Jeg tenker særlig når flere skriver at “hun må være en vestlig agent”.

Oppdeling i “godt og ondt”
I innleggene ser vi ofte betegnelse “kufr” og “kuffar” om hverandre. Hva betyr dette?

– Her ser vi hvordan de deler verden i de gode (oss muslimer) og de onde (alle andre). At Malala ikke bruker hijaben riktig fremstår som et større problem for disse “gode muslimene” enn at noen skjøt og nesten drepte henne da hun var en bare 14 år gammel jente, legger han til.

Laila Bokhari, terrorismeforsker og forfatter, skrev kronikken “Vi er alle Malala”, publisert 10. oktober i Aftenpostens nettutgave. 

– Hun har vist at det svakeste våpen kan vise seg å være det mektigste i kampen mot terrorisme, er et av Bokharis poenger i artikkelen.

Når Utrops medarbeider sender henne skjermdumpen via e-post reagerer hun også negativt.

– For meg er det ikke overraskende at det kommer hets. Sett under ett er dette helt klart trist, kommenterer hun.