– Oljepengene forårsaker ekstremvær

 
Foto: Flickr/ NASA Goddard Photo and Video
Miljøpartiet De Grønne gir norsk oljepolitikk skylden for tyfonen og lidelsene folk på Filippinene ble utsatt for, skriver vg.no. I dag samles representanter for rundt 190 land til et klimamøte i Polen.

Tyfonen Hayan har rammet fire ganger flere enn tsunamien i 2004, melder dagbladet. 1,9 millioner skal ha mistet hjemmene sine som følge av den ekstreme klimahendelsen som fant sted 8. november. Tyfonen Hayan har rammet 12,9 millioner mennesker. 5,4 millioner av dem er barn, ifølge en rapport fra hjelpeorganisasjonen UNICEF.

De Grønnes stortingsrepresentant og talsperson Rasmus Hansson mener det er klart grunnlag for å si at vi kommer til å se flere slike ekstreme hendelser som følge av global oppvarming, skriver vg.no.

– Det er full dekning for å si at norsk oljepolitikk og en norsk velferd som primært baserer seg på fortsatt langvarig og høy oljevirksomhet, er en helt direkte årsak til den typen forferdelige lidelser folk på Filippinene nå blir utsatt for, sier han.

Klimamøte for en langsiktig avtale
I dag samles representanter for rundt 190 land i Polens hovedstad Warsawa for et klimamøte. Målet er å bringe verden nærmere en langsiktig avtale for å takle klimaendringene.

Demonstranter er på plass utenfor lokalet, melder avisa.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) sier Norge er beredt til å love utslippskutt på 40 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-nivå, hvis det kan bidra til en internasjonal klimaavtale.

Regjeringen vil også være en pådriver i de klimaforhandlingene, jobbe for en internasjonal pris på karbon og satse videre på bevaring av regnskog for å bekjempe klimatrusselen.

Økte støtten til Filippinene
I går økte Solberg-regjeringen støtten til Filippinene med 140 millioner kroner, melder Dagbladet. Norge gir dermed totalt 205 millioner.

Statsminister Erna Solberg sier regjeringen ønsker å bidra til å lette lidelsene som barn, kvinner og menn nå gjennomgår i de rammede områdene på Filippinene.

– Behovene er enorme, utenriksminister Børge Brende.

Pengene går til blant annet mat, vann, helsehjelp og til å skaffe folk husly. Men nødhjelpen kommer ikke raskt nok fram til de som trenger det.

Utenriksministeren gjør det klart at regjeringen vil jobbe for å styrke ledelsen og koordineringen av nødhjelpsarbeidet for å lette på problemene til de rammede.