PU og PST: – Jihadister søker asyl i Norge

Om lag ti land kan drive med spionasje av asylsøkere i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
Voldelige jihadister fra terrorgrupper som IS i Syria, Boko Haram i Nigeria og Al-Shabaab i Somalia har søkt asyl i Norge. 

Under asylavhørene har politiet beslaglagt mobiltelefoner med bilder og filmsnutter av tortur, lemlestelser og henrettelser, bekrefter Politiets utlendingsenhet (PU) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagsavisen.

– Ja, det stemmer at vi har bekymringer for personer som har kommet hit som asylsøkere. Flere av dem som befinner seg i Norge, er det stor usikkerhet rundt, sier seniorrådgiveri PST, Martin Bernsen, til Dagsavisen.

Politiets utlendingsenhet som har avdekket at personer fra terrorgrupper som IS/ISIL, Al-Shabaab og Boko Haram, som via forskjellige kanaler har forsøkt å lure seg inn i Norge.

– Om de har deltatt i terroraksjoner, hoppet av en terroraksjon eller desertert fra en terrorgruppe, kan være avgjørende for vurderingen av asylsøknaden. Vi er opptatt av å luke ut alle som har dette i bagasjen så tidlig som mulig, sier Hanne Jendal.

FAKTA

Hvem kan utelukkes fra asyl i Norge?

– Asylsøkere som har deltatt i straffbare handlinger blir ikke innvilget flyktningestatus. Nesten alle utvisingsvedtak i UDI er basert på informasjon som kommer fram under asylsintervjuet. Andre kilder er konkrete straffedommer mot søkeren. Beviskravet er «alvorlig grunn til å tro».

– Flesteparter av eksklusjonssakene gjelder asylsøkere som har deltatt i væpnet konflikt, uten selv å ha formell kompetanse til å utøve makt. I relativt få saker er alternativt krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten. En klar majoritet av eksklusjonsvedtakene baserer seg på medvirkning til straffbare handlinger. Ved falsk forklaring opprettes en utvisningssak.

(Kilde: UDI)