Sender redningsskøyte til Middelhavet

Enige om fartøyshjelp til de humanitære katastrofeområdene i Middelhavet: (f.v) Skipsfører Lars Solvik, statsminister Erna Solberg, skipsfører Jarl Pedersen, beredskapssjef Ronny Pedersen og generalsekretær Rikke Lind fra Redningsselskapet.
Foto: Redningsselskapet/NTB Info
I går ga statsminister Erna Solberg beskjed om at en av Redningsselskapets skøyter skal seile til greske farvann for å bidra i den pågående humanitære katastrofen som nå utspiller seg i Middelhavet.

– Regjeringen er veldig glad for at Redningsselskapet har tatt dette initiativet, og at dere frivillig stiller opp på å gi dette bidraget til den humanitære krisen utenfor Hellas og i Middelhavet generelt, sier Statsminister Erna Solberg

Redningsskøyta Peter Henry Von Koss ankommer Pireus i Hellas i midten av juli, og vil etter dette få nærmere operasjonsområde i grenseområdet mellom Hellas og Tyrkia.

– I 125 år har vi bidratt til å gjøre norskekysten tryggere. Nå skal vi for første gang delta i en operasjon utenfor Norge. Vi ser frem til å ta et internasjonalt ansvar og bidra til å redde liv i Middelhavet, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet til NTB Info.

Inngår som del av Frontex
Redningsselskapet bidrar med tre millioner kroner til denne humanitære operasjonen. Resten dekkes av EU og Frontex. Oppdraget skal ikke gå utover beredskapen i Norge, men generalsekretæren ser ikke bort i fra at de må ut å be det norske folk om å bidra med støtte. Nå er hun mest opptatt av handling og raskest mulig komme seg på plass der tragediene skjer.

Redningsskøyta vil inngå som en del av EU-operasjonen, Poseidon. Arbeidet ledes av Frontex. EUs organ med ansvar for overvåking av grensene mot land som ikke er medlem av EU.

– Skøyta bemannes av mannskaper fra Redningsselskapet, norsk politi og representanter for greske myndigheter. Alle mannskaper vil gå i samme turnus som de følger i Norge, fire uker om bord og fire uker fri. Oppdraget har i første omgang et tidsperspektiv på seks måneder, sier beredskapssjef i Redningsselskapet, Ronny Pedersen, til NTB Info.

I tillegg til og være en del av grensekontrollen vil skøyta bli spesialutrustet med ekstra flåter som kan ta inntil 300 personer til sammen. De vil også ha lettbåt og vannscooter om bord.

– Vi har en profesjonell og motivert besetning som nå ser frem til å komme i gang med jobben i Middelhavet. Besetningen har en bred og variert bakgrunn og har vært ansatt på redningsskøytene i mange år, sier Pedersen.