– For få minoriteter i byrådet

Det nye byrådet gjenspeiler ikke mangfoldet i Oslo, mener Rådet for innvandrerorganisasjoner
Foto: Claudia Regina
Det nye byrådet i Oslo er skuffende lite mangfoldig, mener Aziz Rehman, leder av Rådet for innvandrerorganisasjonene i Oslo (RIO). 

Onsdag forrige uke presenterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) det nye byrådet. Det består av seks politikere fra Arbeiderpartiet, én fra SV og én fra Miljøpartiet de Grønne. Bare én av disse åtte har minoritetsbakgrunn. Lan Marie Nguyen Berg er halvt vietnamesisk.

– Byrådet består av dyktige folk, men det savnes mangfold i byrådet. Oslo er en mangfoldig by og mangfoldet burde ha vært gjenspeilet i byregjeringen også. Det forventet vi fra Raymond Johansen, sier leder for Rådet for innvandrerorganisasjonene i Oslo, Aziz Rehman.

Ikke godt nok
Rehman mener tiden har kommet til å bevege seg fra ord til handling og at det finnes mange dyktig folk med ulik bakgrunn, også i politikken.

Aziz Rehman, leder i Rådet for innvandrerorganisasjonene. Arkivfoto.
Foto : Alejandro Decap

– Disse bør synliggjøres for å vise gode rollemodeller for vår kommende generasjon, sier han. 

– Du kaller det manglende representasjon, men én av åtte er vel ikke så verst?

– I en mangfoldig by som Oslo er én av åtte ikke godt nok. Husk også at minoritetspolitikere og frivillige ildsjeler med minoritetsbakgrunn var veldig viktige i valgkampen. De mobiliserte velgere. Nå har venstresiden vunnet, delvis takket være dem, men de har ikke fått uttelling i form av representasjon. Politikere i Norge snakker om hvor viktig det er at minoritetene deltar ved valg og engasjerer seg i politikk. Det er noe av grunnen til at vi synes sammensetningen av byrådet er skuffende, sier lederen for RIO. 

Signaleffekt
– I bystyret har mange minoritetsbakgrunn, og varaordføreren, Khamshajiny Gunaratnam, er jo en ung kvinne med minoritetsbakgrunn?

– Ja, det er bra at bystyret er mangfoldig, men nå snakker vi altså om byrådet. Varaordførerposten har fått en god kandidat, og det er vi glade for, men det vervet gir ikke så mye innflytelse.

RIO-lederen synes det er bra at MDG har en minoritetsrepresentant, men at han hadde forventet mer av partiene med lengre fartstid, SV og Ap.

– Har de tenkt gjennom hva det vil si å ha mangfold? Hvordan vurderte de? De ønsker økt demokratisk deltakelse, hvorfor har de ikke gitt muligheter til representasjon? Dette er særlig viktig med tanke på signaleffekten for den yngre generasjon, hevder han.  

Få på toppen
Rehmann er likevel opptatt av også å se på representasjonen i hele Oslo kommune, ikke bare byrådet. 

– I Oslo kommune er det mange ansatte med minoritetsbakgrunn. Men det er veldig få på toppnivå. Så vidt jeg vet, er det ingen av topposisjonene i kommunen som er besatt av folk med minoritetsbakgrunn, sier han. 

Akhtar Chaudhry også bekymret
Også Akthar Chaudhry (SV), mangeårig politiker og tidligere visepresident på Stortinget, har reagert på sammensetningen av byrådet. 

– [S]er [vi] på konstitueringen av Oslo bystyre og byregjeringen speiler det dessverre ikke […] Oslos befolkning generelt. Det er urovekkende. Dette er skuffende. Mange vil mene direkte provoserende, skriver han på sin blogg. 

Og Chaudhry er altså heller ikke fornøyd med fordelingen av vervene i bystyret.

– Bystyret har 12 heltidsverv: Ordføreren, varaordføreren, fem komitéledere og fem komiténestledere. Kun én av dem er besatt av en politiker med minoritetsbakgrunn, skriver han.

Kvinner og unge
Utrop henvender seg til byrådet for å få deres reaksjon på kritikken fra Rehman. Vi spør spesielt om sammensetningen av byrådet. 

– Oslos byråd har for aller første gang fått et flertall av kvinner, og fire av byrådene er under 40 år. Det er vi stolte over. Samtidig har vi et stykke å gå når det gjelder å reflektere mangfoldet i Oslo, og jeg tar kritikken fra Rehman til meg. Samtidig vil jeg understreke at et politisk skifte ikke består av byrådet alene, men også bystyret. I Arbeiderpartiet er vi derfor stolte over å ha valgt Khamshajiny Gunaratnam (27) til rollen som varaordfører for hele Oslo. Så er det mange posisjoner som skal bekles i Oslo kommune i årene fremover, og jeg ser frem til en god dialog med blant annet Rådet for innvandrerorganisasjoner, skriver Raymond Johansen (Ap) i en epost formidlet gjennom partiets presserådgiver. 

SV: – Mange verv er ennå ikke besatt
SV er også delvis enig med kritikken fra RIO og Akthar Chaudhry. 

– Men jeg vil i likhet med Raymond Johansen minne om at det er mange typer representasjon vi skal tenke på når vi setter sammen et byråd, ikke minst balanse mellom kjønnene og aldersfordelingen.

Det sier gruppeleder i SVs bystyregruppe, Sunniva Holmås Eidsvoll, når Utrop ringer. 

– Det er også et poeng at byrådet skal utnevne mange folk til verv og posisjoner fremover. Da blir det viktig for politikerne som sitter med makten å tenke på representasjon, sier hun. 

Hun legger til at SV som parti er svært opptatt av at minoritetene skal være representert. 

– Vi hadde kumulert to med minoritetsbakgrunn på våre lister i Oslo, men ingen av dem ble valgt. Til sammen fikk vi inn tre representanter, og dessuten to varaer med minoritetsbakgrunn, sier hun.

Hun minner om at SV er et lite parti i Oslo. 

– Vi har kun én representant i byrådet. Slik sett blir det vanskelig for SV å ta ansvaret for totaliteten når det gjelder representasjon i Oslo. 

Illustrasjonsbildet: Creative Commons