Flyktningene ga aha-opplevelse

Å møte flyktninger kan gi nye perspektiver. Illustrasjonsfoto
Foto: Dagen
Slik gikk det da Frank Jonny Nilsen og taxfree-millionær Terje Stykket ble kjent med flyktninger.
Frank Jonny Nilsen endret mening etter å ha møtt flyktningene personlig.
Foto : Faksimile

– Jeg skjemmes over å ha bidratt til å skape negativ stemning mot flyktninger, sier Frank Jonny Nilsen til Altaposten.

Nilsen er nabo med Nordlys hotell, som nå huser 40 mindreårige flyktninger, og ble invitert til mørketidsfest. Der fikk han en sterk oppvekker som fikk ham til å føle seg svært skamfull for hans holdninger mot flyktninger.

– Samtidig som man synes synd på barna, så føler man seg som et utrolig, forferdelig dårlig menneske, som har lagt fram virkeligheta på en måte som skulle tilsi at disse unge guttene skulle komme hit for at de har noe vondt i seg. Det har de ikke. Herregud for en oppvekker, skriver Frank Johnny Nilsen på sin Facebookside.

Negative kommentarer på Facebook
Før møtet med de unge guttene var Nilsen en som uttrykte mye skepsis til flyktningene på Facebook. Nå angrer han.

– Jeg skjemtes over å ha vært med på å spre negativ stemning til flyktningene med mine kommentarer på Facebook. Selv om jeg i utgangspunktet har uttrykt skepsis til at Fylkesmannen har overprøvd kommunen når mottaket skulle etableres, så innså jeg da jeg satt der at «Hei kompis, du har vært med på å bidra til den negative stemningen», sier Nilsen til Altaposten.

Taxfree-millionæren

Taxfree-millionæren Terje Stykket fikk en oppvekker da han så innvandrere i arbeid som tok ansvar.
Foto : Faksimile

I likhet med Nilsen fikk taxfree-millionæren Terje Stykket fra Drammen en oppvekker da han møtte innvandrere. Det skjedde da han møtte sine ansatte på bedriftsfest.

– Jeg har hatt en tendens til å se på innvandrere som sosialklienter på utplassering fra Nav, men på Norefjell så jeg hvor flott arbeidsstokken vår er, hvor integrerte de er og hvilke ressurser de er. Da fikk jeg en aha-opplevelse og gikk i meg selv, sier Stykket til Dagens Næringsliv.

Nå jobber Stykket med å innvandrere ut i arbeid i et prosjekt sammen med Kiwi-sjef Tor Kirkeng. Målet er at bedriftene deres blir mangfoldige.

– Det er viktig med jobb for å få folk ut av fattigdom og for å få igang integreringen. Da kan vi også stille krav overfor nye arbeidskamerater at konene deres må lære seg norsk, og at likestilling også gjelder for deres koner, forteller Stykket.