Mohsan Raja: – Reaksjonene overrasket meg

Mohsan Raja kom i hardt vær etter at poster fra Facebook-kontoen hans ble kjent i offentligheten.
Foto: Claudio Castello
Aftenposten vil ikke trekke tilbake prisen Årets Osloborger. – Jeg håper jeg har forklart meg nok nå, sier Mohsan Raja til Utrop. 

Flyktningkrisen i høst førte til et enormt press på Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. Nokså raskt reagerte ildsjeler som organiserte seg i grupper som Refugees Welcome to Norway. Også enkeltpersoner tok initiativ for å hjelpe. En av dem var Mohsan Raja. Han fikk med seg venner og bekjente og dannet gruppen Nattevaktene.

Men like etter at Raja fikk hedersprisen Årets Osloborger av Aftenposten for innsatsen sin, la rights.no ut en post fra hans Facebook-side. Der sto det blant annet: 

“Hva skjer med at folk har de homse fargene på sitt profilbilde? Ha forhold med samme kjønn er ikke tillat i islam. FERDIG SNAKKA. (…)”

Flere poster
Raskt dukket flere poster opp fra Mohsans Facebook-konto på nettet, og mediekjøret var et faktum. Siden har Raja vært intervjuet av de fleste store mediene, inkludert Dagsnytt Atten. Poster om angrepene i Paris og København, 11. september, Israel og flere andre har blitt trukket fram og diskutert. 

Når Utrop tar kontakt, er Raja oppgitt over hvor mye oppmerksomhet fortiden hans har fått. 

– Det er veldig kjedelig. Det var ikke derfor jeg fikk den prisen. Det er den man burde fokusere på. Jeg har prøvd å forklare hva jeg har ment med de ulike postene pressen har tatt frem, og jeg har beklaget flere ganger for at jeg har såret folk. 

– Var du overrasket over reaksjonene?

– Ja, på en måte. Fordi prisen handlet om arbeidet jeg gjorde. Jeg hadde ikke erfaring med media fra før. Jeg skulle ønske at folk kunne fokusere mer på det positive. Men det virker ikke som alle er så interesserte i det. 

– Noen vil kanskje si at forklaringene dine ikke går i dybden?

– Jeg har stilt meg til disposisjon for alle de store avisene. Jeg har forklart meg til alle om alt flere ganger. Jeg mener at jeg har forklart meg nok. Mye av dette ligger dessuten tilbake i tid. 

– Ikke personlig mening om homofili
Raja er klar på at presset har vært stort de siste dagene. 

– Jeg takler dette greit, men hadde det vært en svakere person enn meg, ville han nok blitt veldig påvirket av dette. Igjen vil jeg oppfordre folk til å fokusere på det positive. Jeg har vært aktiv på Tøyen og jeg og andre fra gruppa har til og med vært på Lesbos og hjulpet flyktninger der. Vi har vært med å lage leir og gjort mye annet. 

– I hvor stor grad er det gudstroen din som motiverte deg til å hjelpe på Tøyen? 

– Medmenneskelighet er det viktigste for meg, og urettferdigheten jeg så der. Det var det  som fikk meg til å ønske å hjelpe. 

– Hvor vanlig tror du det er i Norge å tenke at homofili er synd?

– Når det gjelder homofili, tror jeg folk flest synes det er ålreit. Jeg har heller ikke noen personlig mening om homofili i den forstand. Det jeg snakket om på Facebook, er hva som er tillatt ifølge islam. Jeg bryr meg ikke personlig om hva folk gjør, eller hvem de elsker. Det er opp til dem. 

– Folk reagerer på mobbing 
Du sier at du tror en svakere person enn deg ville følt seg svært dårlig etter det mediekjøret som har vært. Selv la du ut en post rett etter terrorangrepene i Paris og København i januar der du skrev: “Mobbing og sjikane er ikke ytringsfrihet, de som Gjør det burde være forberedt på at folk kan reagere, og folk reagerer forskjellig.” Tror du denne posten kan ha såret andre?

– Det kan helt sikkert ha gjort. Folk reagerer forskjellig. Noen vil tenke at de er enig, andre vil tenke: “Hvem er han idioten som skriver dette?”. Det jeg mente med denne posten, var å ta opp et generelt problem, nemlig mobbing og hvordan folk reagerer på det. 

– Så det handlet ikke om angrepene i Paris og København?

– Som sagt har jeg forsøkt å forklare flere ganger hva jeg mente med denne posten. La meg bruke et eksempel: Når noen mobber et barn på en skole, og det foregår over lang tid, vil det ofte komme en reaksjon til slutt. Er det en snill og ydmyk person som blir mobbet, går han kanskje på rommet sitt og gråter. Hadde det vært en mer aggressiv person, ville han kanskje gjort noe for å forsvare seg. 

– På samme måte kan det være for folk som har profeten Mohammed som forbilde. Hvis det er en person som er veldig praktiserende, vil han føle seg veldig såret hvis noen fornærmer profeten. Angrepene i Paris og København var derimot en helt gal måte å reagere på. Jeg vil understreke at jeg er mot alle terrorhandlinger. Derfor hadde vi fakkeltog mot IS og mot terrorisme som jeg var med å arrangere. Det kom flere tusen mennesker til det fakkeltoget. Min bror hadde en viktig rolle da Fredsringen rundt synagogen i Oslo ble arrangert. Jeg deltok der også. Så jeg vil si at jeg har vist tydelig at jeg er helt mot terror og annen voldsbruk. 

– Denne posten kan tolkes som at du til en viss grad legger skylden på ofrene?

– Posten har blitt tolket av mange, men den tolkningen du nevner nå, er din egen. Jeg hadde ikke noen slik hensikt da jeg skrev dette. 

Aftenposten sier nå at de ikke vil trekke tilbake prisen. Hva sier du til det?

– Jeg har snakket med Espen [Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten, journ. anm]. Jeg har sagt til ham at viktigste for meg er at jeg har fått prisen for den jobben jeg har gjort på Tøyen. Da håper jeg at folk kan konsentrere seg om det framover, og ikke om min fortid.