SV vil grunnlovsfeste retten til å søke asyl


Foto: Pressefoto
SV-politikeren, Karin Andersen, fremmer et grunnlovsforslag der retten til å søke asyl er grunnlovsfestet. Ifølge Dagbladet stiller Venstres Trine Skei Grande (V) og Abid Raja (V) bak forslaget.

Når den verste politiske panikken nå har lagt seg, vil jeg håpe at dette er noe alle partier kan støtte opp om, sier Karin Andersen til Dagbladet.

– En av verdiene i Grunnloven er frihet. Det finnes ingen større frihet i verden enn å slippe ut av et område der livet ditt er truet, og inn i et område der du kan være trygg, sier Karin Andersen.

SV-representanten mener at prinsippet om retten til søke asyl har gått tilbake i det siste.

– Disse prinsippene er på vikende front, derfor vil det være viktig å få asylretten grunnlovsfestet, slik at man i en opphetet politisk situasjon ikke kan trekke fremmedfryktkortet, sier Andersen.

Forslaget ser slik ut:

“Forslagsstillerne ser på retten til å søke asyl, og å få asyl dersom man faktisk risikerer forfølgelse, som en menneskerett som bør lovfestes på et høyere konstitusjonelt nivå enn dagens utlendingslov. Forslagsstillerne mener derfor det er gode grunner for å synliggjøre asylretten i Grunnloven”.

§ 93 nytt femte ledd skal lyde:

“Enhver har rett til å søke asyl. De nærmere vilkår for innvilgelse av asyl fastsettes ved lov”