Vil få flyktninger inn i arbeidslivet

OXLO er en kjent satsing for mange av byens innbyggere.
Foto: Foto: Bilge Öner
Under dagens OXLO-konferanse samles næringsliv, offentlige instanser, frivillige organisasjoner, flyktninger, og andre, for å lete etter innovative løsninger for å få flyktninger inn i arbeidslivet.

Konferansen arrangeres 21. september som en del av OXLO-uka av Enhet for mangfold og integrering (EMI) i Oslo kommune. Årets konferanse, med tema «Flyktninger og arbeid: mangfoldets ressurser og mulighetenes by?», samler mange ulike aktører og spennende innledere for å se på utfordringer og finne nye løsninger for å få flyktninger ut i arbeid.

– Arbeid er en av de viktigste nøklene til integrering. Målet med årets OXLO-konferanse er å fremheve ressursene som flyktninger innehar, og diskutere hvordan vi kan tenke nytt for å sørge for at flyktninger får like muligheter og lik tilgang til arbeidslivet som alle andre, sier OXLO-koordinator ved EMI, Channeh Maram Joof.

Trekker frem flyktningers egne erfaringer
Safia Abdi Haase er en av innlederne på konferansen, og kommer for å fortelle om sine erfaringer som tidligere flyktning i møte med det norske arbeidslivet. Safia kom til Norge som kvoteflyktning i 1992, som alenemor med tre barn og uten utdanning.

 
Foto : Frank Michaelsen

Siden hun kom til Norge har hun utdannet seg til sykepleier, og har siden 2005 vært ansatt i Stiftelsen Amathea. Her jobber hun med kvinnehelse, med dybdefokus på somaliske kvinner og kjønnslemlestelse. Safia ble kåret til årets ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 2014.

Flere representanter fra næringslivet kommer også for å fortelle om privat sektors bidrag. Svein Oppegaard fra NHO kommer for å prate om hvordan næringslivet kan bidra til å bedre integrering ved å få flyktninger raskt ut i arbeid. I tillegg vil et diskusjonsforum bestående av representanter fra SoCentral, UT: studentbyrå, og TechnoRocks, og Lillehammer kommune trekke frem gode eksempler hvor flyktninger er med på å bidra til verdiskapning og innovasjon i privat sektor.

Canadas ambassadør til Norge, Artur Wilczynski, kommer for å dele erfaringer fra hvordan Canada har lykkes med å integrere flyktninger.

Konferansen blir åpnet av byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Geir Lippestad, og konfransierer er Nassima Dzair fra InterBridge og Salamatu Kamara fra Norges Handikapforbund Ungdom.

Mangfold feires over hele Oslo
Konferansen er en del av OXLO-uka, som arrangeres i uke 38 hvert år. Oslo kommunes mangfoldsarbeid symboliseres med «OXLO Oslo Extra Large – en by for alle», og under OXLO-uka ønsker kommunen å synliggjøre at mangfold er en berikelse, og at diskriminering og rasisme ikke tolereres, men at man jobber for like muligheter for alle.

Eksempler på aktiviteter under OXLO-uka 2016 er workshop om klart språk og tilrettelegging for minoriteter, ungdoms- og juniorparty i Bydel Grorud, seminar om flyktninger med funksjonsnedsettelser, lansering av guide for likeverdige tjenester i Rådhuset, lysvandring i Bydel Søndre Nordstrand, og vennskapslekene OXLO Games, som tar sikte på å gi en varm velkomst til nyankomne flyktninger.