Staten saksøkes for håndrøntgen av unge asylsøkere

På Trandum venter 62 asylsøkere på utsendelse. Noen av dem mener de er mindreårige, mens aldertester har kommet frem til at de er eldre enn 18 år
Foto: Ilja C. Hendel
Omdiskuterte alderstester brukes når det skal avgjøres om en asylsøker er mindreårig eller ikke. Nå saksøkes staten for bruk av testene.

73 afganere ble pågrepet i en politiaksjon nylig og har fått beskjed om at de har fått endelig avslag på asylsøknadene sine. Nå er 62 av dem på Trandum og frykter utsendelse. Noen av dem mener de er mindreårige. Men alderstester viser noe annet, skriver Dagbladet.

Advokatene Josten Løken og Joar Berg Henjum representerer noen av afghanerne som sitter på Trandum. Begge er svært kritiske til alderstestene som utføres.

– Når alle disse er kritiske til undersøkelsene og roper varsko, er det grunn til å prøve testene rettslig. Jeg har derfor blitt bedt om å saksøke den norske stat for bruk av disse testene, sier Josten Løken til Dagbladet.

Legeforeningen, Redd Barna, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Folkehelseinstituttet mener aldertesting av mindreårige er for usikker og ikke tilstrekkelig vitenskapelig basert.

Det tas røntgen av håndroten til alle asylsøkere som mener de er mellom 15 og 18 år.