Kritikk mot kontroversielt besøk på UiO

Skal Islam Nets meninger få svar på tiltale så kan ikke foreningen bli utestengt fra UiO, mener Universitas-journalist Thorbjørn Kringlebotn Borlaug.
Foto: Claudio Castello
– Jeg er dypt såret og skuffet over at Universitetet i Oslo, sammen med Nobelinstituttet har invitert Henry Kissinger til å delta i en debatt om verdensfreden i Universitetets aula, sier UiO-ansatt og tidligere chilensk flyktning, James Sagaute, til Uniforum.

Han viser til et arrangement som holdes søndag, hvor både USAs tidligere utanriksminister Henry Kissinger og landets tidligere sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinsky møter opp på Universitetets aula.

Kontroversiell: Henry Kissinger var USAs tidligere president Richard Nixons sikkerhetsrådgiver. CIA-frigitte dokumenter viser at han sto sentral i planleggingen av blant annet kuppet i Chile i 1973.
Foto : David Shankbone

Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo har invitert begge til å diskutere konsekvensene for verdensfreden etter det amerikanske presidentvalget.  

Invitasjonen er imidlertid ikke uten kontrovers. Tidligere i høst stilte Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull seg kritisk til at UiO stod bak invitasjonen. Også dokumentarfilmskapar og tidligere NRK-korrespondent i Latin-Amerika, Erling Borgen, har kommet med kraftig kritikk.

I 1973 ble den demokratisk valgte sosialistiske presidenten Salvador Allende styrtet i et blodig militærkupp ledet av general Augusto Pinochet. Frigitte CIA-dokumenter viser at USA, med daværende sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger i spissen deltok aktivt i planlegginga av kuppet.

– Skuffet og lei meg
James Sagaute, som har jobbet i Eiendomsavdelingen ved UiO i over 25 år. kom til Norge på 1970-talet etter å ha flyktet fra militærdiktaturet i Chile.

– Jeg er svært skuffet og lei meg over at arbeidsgiveren min, Universitetet i Oslo, sammen med Nobelinstituttet inviterer arkitekten bak militærkuppet i Chile til å diskutera verdensfreden etter det amerikanske presidentvalet. For meg er han en massemorder. Ikke bare fordi han deltok i planleggingen av kuppet i hjemlandet mitt og støttet opp om militærdiktaturene i Latin-Amerika, men også for ansvaret han har overfor ofre etter krigene i Vietnam og i Kambodsja.

Avviser kritikken
Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet har på sin side forsvart invitasjonen. 

– Kissinger har utvilsomt mye å svare for når det gjelder USAs krigføring i Indokina, kuppet i Chile, med mer. Vi må likevel ikke glemme at han også bidro til å dempa spenningene i den kalde krigen, blant anna gjennom sitt kreative diplomati overfor Kina og Sovjetunionen, uttalte Njølstad til Uniforum i november.