SSB-sjef avkrefter myter rundt familieinnvandring

Stadig flere arbeidsinnvandrere fra Polen blir igjen i Norge, viser ny FAFO-forskning.
Foto: Lan Marie Nguyen Berg
En ny rapport fra SSB avsanner en rekke myter rundt familieinnvandring til Norge, både når det gjelder hvem som faktisk tilhører gruppen og hvorfor de kommer til Norge, skriver SSB-sjef Christine B. Meyer i Dagens Næringsliv.

– Vi ser blant annet at fire flyktninger har fått 13 og 14 familemedlemmer på familiegjenforening, uttalte hun under en pressekonferanse torsdag.

 
Foto : Tore Sætre/setre.net

Siden 1990 har det kommet 267.000 familieinnvandrere til Norge. Den største gruppen familieinnvandrere er polakker, deretter personer fra Thailand, Somalia og Litauen.

Inngåelse av ekteskap utgjør 35 prosent av familieinnvandrerne som kommer til Norge, og den største gruppen er innvandrere som kommer for å gifte seg med majoritetsbefolkningen. Flest kommer fra Thailand, Filippinene, Russland og USA, og det er hovedsaklig kvinner som kommer for å gifte seg med norske menn.

0,32 per flyktning
Familieinnvandrere til flyktninger utgjør en femtedel av den totale gruppen, og de aller fleste flyktninger, over 80 prosent, får aldri familien sin til Norge, skriver Nettavisen.

Av de 140.000 flyktningene som kom til Norge mellom 1990 og 2015 har 45.000 familieinnvandret til disse personene, altså i snitt 0,32 per flyktning.