Ble skilt fra sønnen og tvangssendt til Iran – fikk 80 piskeslag

UDI trodde ikke på henne og tvangssendte henne tilbake til Iran. Der ble hun pisket.
Foto: Utrop
Leila (36) ble tvangssendt ut av Norge - tirsdag ble hun pisket i Iran.

Utrop har tidligere skrevet om 36-årige Leila Bayat fra Iran.

Les også: Sendt til Iran, skilt fra sønnen

Hun er ifølge rettsdokumenter som UNE mener er falske, dømt av en iransk domstol til åtti piskeslag for å ha drukket alkohol. Men UNE bestemte at hun skulle utvises fra Norge til tross for at hun har en 12 år gammel sønn her. Sønnen og hans far har oppholdstillatelse i Norge. Bayat fra Iran ble sendt til Iran i 8. mars i år.

Bayat er tiltalt av iranske myndigheter blant annet for å ha drukket alkohol. Straffen for dette er i verste fall svært streng – i hennes tilfelle så mye som 80 piskeslag. Man skulle derfor tro at Bayat hadde gode sjanser for å få beskyttelse i Norge. Men UDI og UNE tviler på ektheten til de rettsdokumentene som Bayat la ved sin asylsøknad.

TV2 kunne i gårsdagens nyhetssendninger vise bilder av Leila i Iran, der hun har synlige skader etter piskeslag.

– Det sto to damer i rommet med meg, den ene pisket og den andre telte slag. Det var grusomt, jeg har det ikke noe bra nå. Det var kjempevondt og jeg kunne ikke stå på beina etterpå, sier hun til TV 2.

Også iranske menneskerettighetsorganisasjoner omtalt saken og publisert bilder. 

Etter piskingen måtte Leila få legebehandling. På ryggen har hun synlige spor etter straffen, med store, blodige arr.

Reagerer kraftig
– Norske myndigheter må forstå at de har gått for langt nå og at vurderingene ikke er gode nok. Dette er brudd på asylretten der kjerne er å beskytte mot tortur og umenneskelig behandling ved retur, sier Karin Andersen til utrop.no

Hun påpeker at Norge heller ikke har innført kravet i Eus returdirektiv om kontrollmekanismer ved retur.

Også Amnesty International reagerer. Etter å ha sett bildene er ikke Amnesty International i tvil om at piskeslagene er tortur.

– Dette skjer fordi norske myndigheter har som utgangspunkt at alle som kommer til Norge blir behandlet som løgnere. Det har vært den politiske føringen fra den norske regjeringen de siste årene, mener rådgiver Gerhard Folkvord i Amnesty overfor TV2.