Markerte krigen i Syria med flukthistorier

Nå har krigen i Syria vart i syv år. Det ble markert på plassen utenfor Nobels Fredssenter på torsdag, av åtte organisasjoner.

På Brynjulf Bulls plass trosset de oppmøtte vinterkulden for å formidle noen av historiene fra de som lever i og som har opplevd den nå syvårige krigen i Syria.

Arrangementet varte i én time der bistandsarbeidere, syrere i Norge og en rekke kjente fjes, lånte bort sin stemme for å fortelle disse enkeltopplevelsene av krigen i en livestream på Facebook. Disse ’stemmene’ inkluderte; Jarle Bernhoft, Thorbjørn Harr, Marie Blokhus, Terje Sporsem, Knut Arild Hareide, Audun Lysbakken, Noman Mubashir og Oslos ordfører Marianne Borgen.

Markeringen er i regi av de åtte organisasjonene; Redd Barna, UNICEF, Røde Kors, Amnesty, Kirkens Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og SOS Barnebyer.

Sterke virkemidler
I alt var det 22 historier som ble delt under arrangementet, der noen var selvopplevde, og noen tilhørte andre, og representerer kun et lite knippe av de mange millioner historiene til de som har opplevd krigen i Syria.

Markeringen, hadde som mål å trekke frem stemmene til enkeltpersoner, og inkluderte opplevelsene til både barn og voksne. Under slagordet «I stand with Syria» og emneknaggen #withSyria, ble det lest opp historier som omhandler alt fra det det hverdagslige – som vanlige bekymringer for fremtiden, utdanning og drømmer, samt familieliv – blandet med krigens grusomheter som setter alt annet på vent.

– Vi er i det minste i sikkerhet. Vi vet ikke hvor mange som er drept. Vi vet bare at det er mange, altfor mange», historien til Dima.

Her fortelles det om bombing og om livet på flukt og i flyktningleirer, og om frykten og traumene som mange sitter igjen med. Felles for mange av historiene er skildringen av ventingen og usikkerheten om livet fremover og andre familiemedlemmers skjebner, de tøffe forholdene i flyktningleirene, samt håpet for fremtiden og drømmen om å kunne vende tilbake til Syria.

– Om krigen tar slutt reiser jeg hjem i kveld. Selv om huset mitt ikke ville hatt vegger vil jeg sette meg ned i ruinene og ha mer verdighet enn jeg har nå», historien til Ibrahim.

Lite tegn til forbedring
Den pågående borgerkrigen i Syria, som startet med demonstrasjoner mot Baath-regimet til Bashar al-Assad i mars 2011, har hittil krevd en halv million menneskeliv og drevet rundt 5,4 millioner syrere på flukt. Det anslås også at 13,5 millioner syrere trenger humanitær bistand og at mer en 6,1 millioner er fordrevet internt i landet.

Etter hele syv år med krig er forholdende for de mange syrerne både innad i landet og for de på flukt, svært tøff. De humanitære behovene er store, og de åtte organisasjonene håper gjennom markeringen og delingen av de ulike personlige historiene, og holde fokuset på situasjonen for de syriske flyktningene, og vise at lidelsene er langt fra over, noe de siste ukenes krigshandlinger i Øst-Ghota er med på å understreke.