Joik, tango og identitetsteater

Veronica Salinas (nærmest kamera), samt Inga Juuso og Per Einar Watle (speilavbildet) er rolleinnehaverne i det flerkulturelle stykket "Mitt hjem er i mitt hjerte". Premieren gikk på Beavvas Samisk Nasjonalteater 25. februar i 2012. Nå går forestillingen ut på Norgesturné.
Foto: Claudio Castello
Norsk-argentinsk kunstner samarbeider med samisk teater i eksperimentell forestilling.
Forestillingen Mitt hjem er i mitt hjerte tar for seg utfordringene om det å høre til flere steder og dette fletter vi sammen ut fra et indiansk og samisk perspektiv. Teksten i forestillingen bygger på dikt av vinneren av Nordisk råds litteraturpris (1991), Nils Aslak Valkeapää, og monologen ”Ident og Itet” av norsk-argentineren Veronica Salinas som vant prisen ”Nye scenetekster” i 2008.
Utrop fikk tak i hovedrolleinnehaver Salinas under pausen på en av de mange øvelsene som hun og resten av rollebesetningen har før premieren 25. februar på Beavváš Samisk Nasjonalteater i Kautokeino.

Selvbiografisk

Teaterstykket har hentet mye av handlingen fra Salinas´ egne opplevelser i opprinnelseslandet Argentina. Hun har både spansk og guarani-indiansk blod i familien.

– Vi prøver på en poetisk forestilling som sier noe om naturen og om det å være menneske. Om kontrasten mellom livet i byen og landsbygda, mellom vestlig inspirert blandingskultur kontra urbefolkningens tradisjonelle levesett.
“Å falle mellom to stoler”, det å ikke føle seg helt hjemme i en av to steder kan uttrykkes gjennom monolog, argentinsk musikk, joik og samiske dikt, legger hun til.

Identifisering og berikelse

Hva slags reaksjoner ønsker dere å skape blant et overveldende norsk og samisk publikum?

– Først og fremst vil vi formidle en positiv holdning til det å ha en splittet identitet. Gjerne at samer og andre med bindestreksidentitet skal idenfisere seg med handlingen og konkludere at det å ha flere identiteter samtidig er en berikelse.

Stykket foregår både på norsk og samisk. Salinas måtte derfor lære seg noe av språket. Noe som i seg selv var både en krevende og spennende erfaring.

– Å lære samisk var for meg å komme tilbake til mine egne røtter. Jeg er selv halvt guarani (jour. anm; en av de største urbefolkningsgruppene i Nord-Argentina og Paraguay) og et universelt trekk med alle urbefolkningsspråk er lyden av jord. Jeg ble nesten lamslått på de likehetene i talemåte, begrepsbruk og toneleie. Guarani er også et veldig musikalsk språk, nesten som en slags joik.

Krevende form

Formen og flerspråkligheten gjør stykket krevende, innrømmer hun.

– Vi har valgt en svært kreativ løsning med mye kunstnerisk frihet og utforskning av ulike teatralske sjangergrenser, men vi kan samtidig ikke overlate for mye til improvisasjonen og tilfeldighetene. Mitt hjem er i mitt hjerte skal være et kvalitetsstykke.

Går internasjonalt ut

For de flerkulturelle besetningen, som består også av en Oslo-gutt med danske aner, en vaskeekte same og en islandskfødt regissør, er meningen å spille forestilligen ut neste år. Etter det er planen å ta stykket ut av Kautokeino, Sapmi, Norge og ute i den store verden.

– Riksteatret og Beavváš jobber med en intensjonsavtale for 2013 med ulike festivaler i flere sør-amerikanske land som har vist sin interesse. Vi er blitt invitert til å spille i Argentina, Uruguay, Brasil og Bolivia, avrunder hun.

FAKTA

Mitt hjem er i mitt hjerte

Medvirkende: Veronica Salinas (hovedrolleinnehaver), Inga Juuso (joiker og skuespiller), Per Einar Watle (musiker).
Regi: Haukur J. Gunnarsson. 
Dramaturgiansvarlig: Tine Thomassen.
Kostymeansvarlig: Berit Marit Hætta.