Sigøynere med fingerferdigheter

 
Foto: Claudio Castello
Djangofestivalen har feiret sigøynerkulturen i 33 år og er dermed verdens edste. 

Overskriften kunne handlet om de tradisjonelle fordommene overfor romfolket, men det handler om musikk.

Djangofestivalen har feiret sigøynerkulturen i 33 år og er dermed verdens edste, startet av Jon Larsen Hot Club de Norvege. Denne gangen var 15-årige Andreas Varady et av trekkplastrene. Med Quincy Jones som manager forstår man at dette er et talent utenom det vanlige.

Gjorde sigøynermuysikken urban
Django Reinhardt er mannen som gjorde sigøynerkulturen og musikken kjent i hele Europa. Kjennetegnet av det urbane, heseblesende i en ramme av samspill og små detaljer.

Sigøynerne kan spores til Rajastan helt tilbake til begynnelsen av forrige århundre og muskkstilen speiler kulturell påvirkning.

– For mange er Playstation det beste, men jeg foretrekker gitaren, fortalte Andreas Varady, slovakisk sigøyner til Dagsavisen.

Bare 13 år gammel traff han Quincy Jones på jazzfestivalen i Montreux og et samarbeid var i gang.
Jon Larsen er kjent for å hente inn unge talenter til festivalen, og på den måten vekke interesse for swingstring blant flere aldersgrupper.

Djangomusikken fikk navnet sitt fra Jean-Baptiste Reinhardt født i 1910. Han vokste opp i manouchemiljøet, ble gift som 15-åring og levde utenfor Paris. Da flere fingere ble skadet i brann, utviklet han en egen teknikk på gitaren og gjorde sigøynerjazzen kjent. Jon Larsen hevder at Django gjorde musikkformen tidløs.

Fra Rajastan til verden
Sigøynerne kan spores til Rajastan helt tilbake til begynnelsen av forrige århundre og muskkstilen speiler kulturell påvirkning. Folket ble fordrevet nordover og tok navnet “rom” som betyr “menneske”, mens språket romanés er et felles språk som binder romfolket sammen på tvers av landegrensene.

Musikken er vanskelig å beskrive, med elementer av jazz, indiske ragas og påvirkning fra flere musikkstiler.

Debutalbumet til Andreas Varady heter Questions og er laget med David Lyttle som han skrev til som 11-åring. “Jeg er en 11-årig jazzmusiker..” åpnet brevet. Talentet som er er omtalt i Times, The Herald og The Independent, kan høres på YouTube.

Jon Larsen, gitarist i Hot Club de Norvege, inviterer hvert år sigøynerne til Norge for å presentere Django Reinhardts musikk. Dette er bandet som spilte inn ”Tanta til Beate” med Lillebjørn Nilsen der han synger «Glem ikke hva vi fikk av Django Reinhardt». Den som gikk glipp av Djangofestivalen i år, får en ny sjanse til neste år.