Viser islams vitenskapelige gullalder

 
Foto: Tika Sofia León
For første gang vises den vitenskapshistoriske vandreutstillingen Sultans of Science – Islamic Science Rediscovered i Europa. 

Norges vitensenterutstilling Sultans of Science – Islamic Science Rediscovered ble erklært for åpen 15. juni på Norsk Teknisk Museum. Søndag 16. juni åpnet de dørene for publikum. Utstillingen er den største vitensenterutstillingen som noen gang er satt opp i Norge. Tidligere har den blant annet blitt vist i USA, Canada, Sør-Afrika, Singapore og Malaysia – dette er den niende gangen utstillingen vises.

I forbindelse med åpningen av utstillingen inviterte Teknisk Museum store og små til å utforske vitenskap, teknologi og medisin innen islamsk kulturhistorie kvelden før utstillingen ble åpnet for alle. Lørdagens arrangement bestod av musikalske innslag, gode taler og en lett servering før Venstre-leder Trine Skei Grande fikk den store æren av å klippe snoren og erklære utstillingen for åpen. Venstre-lederen og de 180 andre gjestene som var der fikk muligheten til å utforske grunnleggende vitenskapelige og tekniske prinsipper ved hjelp av over 50 interaktive, sensoriske og visuelle installasjoner.

Omstridt utstilling
Sultans of Science tar utgangspunkt i den gylne tidsalder for islamsk vitenskap fra ca. år 750 til 1750, og er knyttet til kunnskapssentre som Bagdad, Cordoba, Kairo og Samarkand. Utstillingen viser hvordan islamsk kultur bidro med oppdagelser og oppfinnelser innen vitenskap, teknologi og medisin. I tillegg viser den hvordan vitenskap ble oppmuntret og støttet av forskjellige sultaner, som anerkjente vitenskapenes nytte og verdi i samfunnet og kulturen, under de store islamske kalifatene.

Gjestene som kom på åpningen av utstillingen 15. juni, ble ønsket velkommen i foajeen med musikk fra gruppa Griot Brothers.
Foto : Tika Sofia León

På søndag, den første dagen utstillingen var åpen for publikum, hadde museumet 1331 besøkende. Dette er det høyeste tallet siden langhelgen i uke 19, forteller Vidar Enebakk, prosjektleder, vitenskapshistoriker og førstekonservator ved Norsk Teknisk museum.

Shoaib Sultan understreket flere ganger i talen sin om hvor viktig utstillingen er, ettersom den er et av få positive innslag om muslimer og Islam i et ellers så problemorientert-landskap.
Foto : Tika Sofia León

– Dette er også et bra besøks antall tatt i betraktning det fine været. Flere var kommet for å se den nye utstillingen, og ifølge resepsjonen var demografien merkbart annerledes enn vanlig, forteller han.

– Sultans of Science kan bidra til å utvide vår historiske horisont, mener Vidar Enebakk, som er prosjektleder ved Teknisk Museum
Foto : Tika Sofia León

Utstillingen har og vakt interesse og fått mye oppmerksomhet, forteller vitenskapshistorikeren.

– Dagen i dag er en milepæl, for endelig er det en saklig fremstilling som man kan være stolt av som muslim, sa Bushra Ishaq, samfunnsdebattant, tidligere veileder ved Teknisk Museum og vinner av Fritt Ords Pris 2010.
Foto : Tika Sofia León

– Vi har fått en del negativ oppmerksomhet på Facebook-sidene våre fra en liten gruppe islamkritikere og muslimhatere med spekulasjoner om politisk styring og hemmelig finansiering fra Saudi-Arabia. Vi har forsøkt å svare som best vi kan. Disse spekulasjonene er også løftet videre av Bruce Bawer til det amerikanske nettstedet FrontPage Magazine – så her går det fort unna, sier Enebakk og legger til at de har også fått utrolig mye positiv respons.

– Utstillingen gir oss kunnskap om et kulturelt og vitenskapelig samarbeid, som viser hvordan vitenskapshistorien er med på å bygge bro mellom kulturer. Jeg er veldig glad over å få det ærerike oppdraget å åpne denne utstillingen, sa Trine Skei Grande før hun erklærte utstillingen for åpen.
Foto : Tika Sofia León

– Innleggene til Shoaib og Bushra på lørdagens arrangement var fantastiske! På Facebook-sidene var det over 800 som sa de skulle komme på åpningsdagen 16. juni, noe som er ny rekord for våre arrangement. Mediedekningen har også vært positivt.

– Utstillingen gir oss kunnskap om et kulturelt og vitenskapelig samarbeid, som viser hvordan vitenskapshistorien er med på å bygge bro mellom kulturer. Jeg er veldig glad over å få det ærerike oppdraget å åpne denne utstillingen, sa Trine Skei Grande før hun erklærte utstillingen for åpen.
Foto : Tika Sofia León

– Vitenskap eksisterer i samspill
Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter og leder av årets 17. mai-komité, fremhevet i sitt innlegg at denne utstillingen er et positiv innslag.

I utstillingen Sultans of Science kan man utforske vitenskap, teknologi og medisin ved hjelp av over 50 interaktive, sensoriske og visuelle installasjoner.
Foto : Tika Sofia León

– Det er et problem når man kun ser på islam og muslimer ut fra et problemfokus. Det å anerkjenne at det har kommet noe positivt fra muslimer er litt vanskelig for skeptikerne av denne utstillingen. Men det er viktig, fordi vitenskap eksisterer i et samspill og bygger på hverandre og ting som er gjort av andre før. Hvor vi kommer i fremtiden avhenger av hvordan vi ser på fortiden. Konfliktene som har vært mellom kristne og muslimer er ikke det eneste bildet, det har også vært sameksistens og samarbeid. Fremskrittet i den muslimske gullalderen handler om at man gjorde veldig mye sammen med andre og at man skapte en arena for utvikling, uttalte Sultan.

I utstillingen kan du lese om Abbas ibn Firnas. Han var den første av luftfartens pionerer, tusen år før Otto Lilienthal i dagens Tyskland eller Wright-brødrene i USA.
Foto : Tika Sofia León

Sultan håper at utstillingen kan vekke like stor begeistreing i Norge, som den har gjort på de andre stedene den har vært.

Forskerresultatene til Ibn al-Haytham har bidratt til forståelsen av optiske illusjoner og til utviklingen av det moderne kameraet.
Foto : Tika Sofia León

FAKTA: 
I forbindelse med åpningen av utstillingen har Vidar Enebakk skrevet en kronikk på NRK Ytring om hvorfor Teknisk Museum velger å hente inn en utstilling om islamsk vitenskap. Den kan du lese her.

Utstillingen Sultans of Science kan du se på Norsk Teknisk Museum frem til 30. desember. 16. august åpner utstillingen ‘Ilm – islamsk kunnskap i kontekst, som er produser av Teknisk museum og handler også om islamsk vitenskap.

16. august åpner utstillinge ‘Ilm – islamsk kunnskap i kontekst. Den handler også om islamsk vitenskap, men dreier seg mer om islams grunnleggende kunnskapsteori og kosmologi, som naturlig nok kretser rundt Koranen.
Foto : Tika Sofia León