Ytterliggående predikanter er "spesielt anbefalt for muslimer som vil ha kunnskap"

Predikantene bak Islam Net

Regjeringen må samarbeide mer med konservative miljøer for å motvirke radikalisering, hevder lederen i nettverket IslamNet, Fahad Qureshi.
Foto: Skjermdump/YouTube
Ekstremister i forkledning eller bare veldig konservative ungdommer? Meningene er ulike om hva den salafistiske ungdomsbevegelsen Islam Net i Oslo egentlig står for. Utrop har sett nærmere på kunnskapen de anbefaler til muslimer i Norge.
Alexander Beck
Latest posts by Alexander Beck (see all)

I Norge har det vært delte meninger om Islam Net siden opprettelsen i 2008. Fahad Qureshi er grunnlegger av Islam Net. Han anbefaler unge muslimer i Norge om å søke kunnskap hos åtte ulike predikanter. Facebook-siden til Islam Net er likt av over 7000. På nettsiden står det at anbefalingen er spesielt for muslimer som vil ha kunnskap. 

Fem av de åtte predikantene har fått stor oppmerksomhet av vestlige medier. Årsaken til den omfattende oppmerksomheten er deres grunnleggende likhetstrekk. Det de har til felles er hatefulle meninger om medmennesker. Homofile, kuffar, kvinner og folk som begår sex utenfor ekteskap er grupperinger som fordømmes av disse predikantene. Kuffar er er en flertallsbøyning av det arabiske kafir. Ordet er en nedsettende betegnelse på ikke-muslimer.

Utrop har gått gjennom informasjon som dokumenterer de fem mest kjente predikantenes teologi: Abu Usamah at-Thahabi, Haitham al-Haddad, Assim Al Hakeem, Bilal Philips og Abu Taubah.

Hvis noen er utro, bør de steines til døde.

Homofili er grunnen til at aids eksisterer.

Abu Usamah at-Thahabi
Abu Usamah at-Thahabi er en amerikansk imam med afrikansk avstamning. Han konverterte til islam og studerte i Medina, Saudi-Arabia, hvor han ble undervist i den sterkt konservative wahhabi-grenen av islam. Han bor og underviser i Green Lane i Birmingham, Storbritannia, der han har holdt mange omstridte foredrag. Ifølge en rapport fra den internasjonale organisasjonen Centre for Social Cohesion, som har kartlagt ekstremisme på britiske universiteter, skal at-Thahabi ha uttalt at muslimer bør hate kuffar.

At-Thahabi mener at muslimer bør ta avstand fra homofile, selv om det er mot loven der de oppholder seg. Det kommer frem i en YouTube-video som inneholder et foredrag imamen har holdt. Videoen ble publisert i fjor. I videoen hevder han sharia, muslimsk lov, pålegger muslimer å dømme homofile til døden. Ifølge samme teologiske leksjon fordømmer han utroskap i ekteskap.

– Hvis noen er utro, bør de steines til døde, sier han.

I en annen leksjon påstår at-Thahabi at kvinner mangler intellekt.

– En mann er som vitne likestilt med to kvinnelige vitner, sier han.

At-Thahabi mener at en person som er oppdratt muslim, men konverterer til en annen religion, bør få dødsstraff.

Haitham al-Haddad
Predikanten Haitham al-Haddad, som har vært i Norge i Islam Nets regi flere ganger, støtter at-Thahabis meninger om muslimer som forlater religionen. Muslimer bør kutte alle bånd med familiemedlemmer som forlater islam.

Al-Haddad påstår at tsunamien i Japan var en straff for innbyggerne fordi de ikke tror på Allah. Denne imamen har bakgrunn fra Saudi-Arabia. Han bor i den vestlige delen av London og er dommer i Sharia-rådet.

I 2001 sa Haddad at jøder er etterkommere av aper og griser, men dette er noe han nektet for i 2013.
Det burde ikke være tillatt å delta i kristne festivaler. Det er nemlig verre enn å begå selvmord, mener han.

Også al-Haddad har et gammeldags kvinnesyn. Kvinner bør adlyde sine ektemenn, og muslimske kvinner bør ikke arbeide. De bør avvise ideer som liberalisme og frihet. Han mener at selv når gjelder arbeid, bør menn og kvinner ha begrenset kontakt for å unngå å begå “haram”.

Bilal Philips Abu Ameenah
Bilal Philips, født Dennis Bradley Philips, er en amerikansk islamsk foredragsholder i Qatar. Han har meninger som tangerer al-Thahabi og al-Haddad. Han er bannlyst fra Tyskland etter han fordømte homofilede som driver utukt og kvinner som begår utroskap til døden. Alt dette ifølge hans tolkning av islamsk lov, 

– Homofili er grunnen til at aids eksisterer, sier han i et foredrag.

Foredraget ble publisert på YouTube i desember i 2006. Philips mener islam bør tillate at muslimske menn bør ha lov til å gifte seg med en ikke-muslimsk kvinne, men muslimske kvinner har bare lov til å gifte seg med muslimske menn. Han mener også at det i islam ikke finnes noen aldersgrense for ekteskap. Når ei jente har fått menstruasjon, er hun klar til å gifte seg, mener han. En gift kvinne er forpliktet til å gi kroppen sin til mannen sin, selv når hun ikke har lyst. Mannen kan i slike tilfeller ikke beskyldes for voldtekt etter seksuell omgang med sin ektefelle.

Assim Al Hakeem
Assim Al Hakeem er den fjerde av de åtte islamisk foredragsholderne hvis kunnskap anbefales av Islam Net. Han er basert i Saudi-Arabia.

Al Hakeem mener at i krig kan kvinner bli solgt som slaver. Når en mann kjøper en kvinne, har en mann rett til å ha sex med henne og gjøre henne gravid. Hennes graviditet frigjør henne fra sex-slaveriet, men mannen må ta vare på henne deretter. Mannen kan derimot ikke ekte henne.

Også Al Hakeem fraråder muslimer å ta del i kristne festivaler. – Men muslimer kan inviterer kristne til Eid, mener han.

Han anbefaler likevel at muslimer bør unngå å omgås folk som ikke er muslimer eller tror på islam.

Abu Taubah
Abu Taubah (født Marcus Dwayne Robertson), er en omstridt amerikansk imam av afrikansk avstamning. I dag bor han i Florida.

Ifølge en dom registrert hos United States District Court har han vært pågrepet på grunn av våpenbesittelse. En annen dom fra amerikansk rett tilsier at han også ble beskyldt for å rekruttere terrorister fra Mali, Algerie, Senegal og Marokko. Han har vært i fengsel tre ganger i løpet av tolv år.

Også denne imamen deler de øvrige imamenes syn på homofili og andre religioner. Han tror homofili kommer fra MTV og tv-programmene Spongebob Squarepants.

– Mest radikale jeg har hørt
Religionsviter Marius Linge har skrevet om Islam Net i Kirke og Kultur og Samtiden.

Linge mener at-Thahabis kommentarer om homofile nok er de mest radikale han har hørt blant Islam Nets predikanter.

– Sett i forhold til menneskerettighetene og norsk [integreringspolitikk] sier det seg selv hvorfor slike kommentarer er problematiske, sier Linge.

Linge har en mastergrad i historie og internasjonale relasjoner fra Beirut.

– Hva med de andre, Haitham al-Haddad eller Bilal Philips?

– Haitham al-Haddad fremstår som en av de mest moderate og pragmatiske blant Islam Nets anbefalinger. Han er svært opptatt av å forene streng salafistisk tolkning med unge muslimers liv i Vesten. F. eks. uttalte han på et av Islam Nets arrangementer at muslimske studenter kan ta opp studielån hvis dette er siste utvei. I Salafi-universet er dette svært liberalt tolket.

– Bilal Philips er virkelig en veteran i gamet og nyter autoritet pga studier i Medina og flere publikasjoner. Tross fremstillingen av ham i media er nok han i kraft av sin erfaring en av de viktige kreftene bak en mer vestlig orientert og moderat salafisme.

– Kan det være en forbindelse mellom Wahhabi-grenen og Islam Net?

– Det er en klar, men indirekte, forbindelse til Islam Net. Mange av predikantene har studert i Medina, misjonslitteraturen er ofte sponset av Saudi-Arabia. Problemet med Wahhabi-begrepet er at det henviser spesifikt til en bestemt person (abd al-Wahhab), en bestemt stat (Saudi-Arabia) og et spesifikt presteskap (Saudi-lærde). Derimot er salafi-ideen om en retur til Profetens etterfølgere langt mer anvendelig for troende utenfor Saudi-Arabia. Med andre ord er wahhabismen bare en gren av salafismen.

– Har Islam Net mottatt støtte noen utenlandsk islamsk organisasjon?

– Så vidt jeg vet, har ikke Islam Net mottatt økonomisk støtte fra andre internasjonale islamske organisasjoner. De samarbeider imidlertid tett med det britiske da’wa-senteret Islamic Education and Research Academy (IERA).

– Støtter Fahad Qureshi predikantene på Islam Net?

– Ettersom Qureshi inviterer disse predikantene og anbefaler dem på islamnet.no, må man gå utifra at han er enig med dem.

I tidsskriftsartikkelen til Linge minner han oss om de sekulære og liberale verdier som akademiske læresteder i Norge har.

– Norge skal og må ivareta med hensyn til fri kunnskapsdannelse, toleranse, demokrati, menneskerettigheter, samt med like rettigheter uavhengig av tro, livssyn, kjønn og seksuell orientering.

Utrop har forsøkt å kontakte Islam Net for å uttalelser om saken, men Islam Net ønsker ikke å uttale seg.

– Unge søker svar på nettet
Muhammad Ahmad er elektronisk ingeniør og bosatt i London. Han er praktiserende muslim og kommer fra en religiøs muslimsk familie som alltid har tatt studiene av islam meget seriøst.

Utrop treffer ham i London og spør Ahmad hva han tenker om kunnskapen om islam i Europa, og påvirkningen islam har på moderne menneskers liv her. 

– Vi lever i en tid der fokuset på islam er svært kritisk, og islam blir angrepet på forskjellige måter.
Dette presser selvsagt de fleste muslimer til å omfavne islam enda mer. Mange unge muslimer i Vesten som ikke har kunnskapsrike foreldre eller et pålitelig miljø de kan gå til, vil søke svar på nettet, i bøker og gjennom Youtube-videoer.

Når det gjelder Islam Net legger Ahmad til at det som er enklest tilgjengelig på nett, stammer ofte fra wahhabister. Det har å gjøre med den solide finansieringen fra Saudi Arabia, tror han. 

Ahmad tror likevel at dette ikke er et stort problem, fordi folk vil anvende fornuft når de møter ulike tolkninger av islam.

FAKTA:

* Islam Nets grunnlegger heter Fahad Qureshi

* Islam Net ble grunnlagt i 2008

* Islam Net har mer enn 2000 medlemmer og i skrivende stund 7359 likes på Facebook

* Organisasjonen har fire avdelinger, hvor hovedkontoret til Islam Net er i Akershus og lokallagene: Islam Net Student Oslo på Høgskolen i Oslo, Islam Net Student Tromsø i Universitetet i Tromsø, og Islam Net Bodø